Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Dilan Yesilgöz

30-01-2021 09:31

Lieve Dilan,

Ik neem álles terug.

Jarenlang lachte ik je vierkant in je mooie gezichtje uit als je weer eens ergens kwam kakelen over strengere straffen voor criminelen.

“Toktoktoktoktok”, zei ik dan meestal, naar het geluid van een kip die met grote moeite een ei aan het leggen is.

Een windei, om precies te zijn.

Datzelfde zei ik als niet jij, maar de visueel ogenschijnlijk ietsje beter gelukte 2.0-uitvoering van een liberaal law and order-vrouwtje, Bente Becker, corvee had.

Dat zei ik dus, omdat in dit land de criminelen, de verkrachters, de doodrijders, de verboden wapenbezitters en de knevelaars, er altijd maar weer zonder straf of met fopstraffen van afkomen. En in een enkel geval zelfs beloond worden voor hun misdaden.

En dan hoorde ik jullie niet.

Maar ik moet dat terugnemen.

Het Openbaar Ministerie en de rechters zijn dankzij jouw voortdurende inspanningen opeens 180 graden aan het draaien.

Gisteren vergeleek een Rotterdamse officier van justitie zijn stad opeens met Aleppo.

Voor het geval je niet meteen weet waarom deze officier de Syrische stad Aleppo noemde, citeer ik -gemakzuchtig als ik ben- even Wikipedia.

“Op 12 augustus 2011 begonnen anti-regeringsdemonstraties plaats te vinden in Aleppo. Bij een demonstratie met enkele tienduizenden deelnemers werden twee demonstranten door de oproerpolitie gedood. Twee maanden later vond een tegendemonstratie plaats op het Saadallah Al-Jabiriplein van anderhalf miljoen mensen.

Op 10 februari 2012 begon de opstand in Aleppo met bomauto’s die geplaatst waren bij leger- en politiekazernes. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven, vier burgers, dertien militairen en elf politiemensen en raakten 235 mensen gewond. Op 18 maart 2012 explodeerde een autobom in een woonwijk. Dertig mensen raakten gewond, een burger en twee politiemensen werden gedood.

In juli 2012 werd Aleppo aangevallen door milities uit de omgeving, die gebruik wilden maken van de onrust die inmiddels ook in de hoofdstad Damascus was uitgebroken. De man-tot-man-gevechten zouden bijna een jaar aanhouden tussen het Syrische regeringsleger en een tiental milities van opstandelingen, waarvan het Vrije Syrische Leger (FSA) en de Syrische tak van Al-Qaeda (Al-Nusra) en Islamitische Staat (ISIS) de bekendste waren. In het voorjaar van 2013 resulteerde dit in een situatie waarbij het regeringsleger controle had over het westen en zuiden van de stad, terwijl de gematigde opstandelingen in het noorden zaten en de salafistische groepen in het oosten. Daar tussenin bevond zich een niemandsland. Volgens schattingen kwamen in de gevechten 13.500 mensen om het leven waaronder 1.500 kinderen jonger dan vijf jaar en raakten 23.000 mensen gewond. Als gevolg van de gevechten werd de middeleeuwse binnenstad vrijwel volledig verwoest.”

Dát Aleppo dus.

Mooi en gezondMooi en gezond

En zo was het afgelopen maandag volgens officier van justitie Ad de Beer op de Beijerlandselaan in Rotterdam dus ook.

Laten we zeggen: het Openbaar Ministerie was (nu eens een keer) níet aan het downplayen.

Integendeel.

En de rechter ging daar in mee. “Het is niet voor niets dat mensen in Rotterdam, in het hele land zo boos zijn.”

Dus kreeg een 25-jarige Zwijndrechtse timmerman die gisteren terecht stond voor zijn belangrijke rol in de rellen in Rotterdam een onvoorwaardelijke celstraf. Die hij meteen moest gaan uitzitten.

Wat de man had gedaan?

Op weg naar de coffeeshop een pakje viltstiften, een zakje M&M’s en een petje gejat bij de Zeeman…

Als ik jou was, zou ik trots op mezelf zijn.

Dikke kus!

JanD

PS. Cadeautje! Zie het maar als een symbolische beloning voor al die jaren kéihard werken in je strijd tegen de zware criminaliteit.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.

(Advertentie)