Binnenland

Kiezers VVD willen veel meer vluchtelingen opnemen dan de VVD zelf

01-02-2021 12:34

Een op de drie VVD-kiezers vindt dat Nederland meer asielzoekers moet opvangen als landen zoals Griekenland daarom vragen. Dit blijkt uit onderzoek van Kieskompas in opdracht van dagblad Trouw. Een opmerkelijke uitkomst, want de liberale partij heeft zich de afgelopen jaren juist verzet tegen opname van meer vluchtelingen uit opvangkampen.

Een flinke minderheid van de VVD-stemmers (29%) vindt dat de opvang van asielzoekers niet enkel bij de Europese buitengrenzen moet gebeuren. Nog eens 25% zegt de grenzen niet te willen sluiten bij een nieuwe migratiecrisis.

Binnen de partij vinden ze deze kloof geen reden tot zorg. Verkiezingsprogrammaschrijver en Eerste Kamer-voorzitter van de VVD Jan Antonie de Bruijn laat bij Goedemorgen Nederland weten zelfs niet anders te hebben verwacht:

“Je schrijft je programma in beginsel niet om zoveel mogelijk kiezers te trekken, maar om neer te zetten wat de leden van de partij zouden doen, mochten ze de macht krijgen na de verkiezingen.”

De kiezers van de VVD zijn niet de enige personen die zich de laatste tijd afzetten tegen de liberale partij van Mark Rutte. Eerder liet de ChristenUnie al weten dat met de huidige VVD niet valt te regeren.

De andere coalitiepartner beticht de liberalen ondertussen van tien jaar achterstallig onderhoud. Ook de SP wil verrassend genoeg niet regeren met de rechtse partij. De socialisten zetten, net als de andere linkse partijen, zelfs expliciet in op een regering zonder VVD.

Alleen de PVV lijkt trek te hebben in een innige omhelzing met de VVD in 2021. Helaas is de hooggeblondeerde pinda te onfatsoenlijk en kwetsend voor de liberale volkspartij:

“Geert (Wilders, red.) moet eerst maar eens op een paar punten terugkomen en erkennen dat hij mensen heeft gekwetst. Hij is altijd heel duidelijk in zijn bewoordingen – en dat is zijn goed recht – maar ik denk niet dat de mensen die op ons stemmen verwachten dat wij daarmee samengaan.”

Aldus afzwaaiend fractievoorzitter Klaas Dijkhof.