Binnenland

Experts: coronamaatregelen zijn schadelijk voor volksgezondheid op lange termijn

02-02-2021 17:03

Te weinig aandacht voor de toekomstige generaties? Foto via Hira Sundus

Waar sommige experts pleiten voor het in stand houden van de coronamaatregelen, klinken er tegelijk ook kritischere geluiden. Zo is er een groeiende groep ic-artsen die meent dat het medicijn erger is dan de kwaal. Volgens hen moet de samenleving gewoon leren leven met meer sterfte vanwege het coronavirus. De ic-artsen, Hugo Touw, Hans van der Hoeven, Alec Veenendaal en Nynke Postma, halen in de Gelderlander het voorbeeld aan van een immobiele 75-jarige mevrouw met suikerziekte:

“Een groot aantal van dat soort patiënten komt toch te overlijden of belandt na verblijf op de ic in een zware en langdurige revalidatie. Daarbij moet je je afvragen of dat opweegt tegen de negatieve gevolgen die de coronamaatregelen hebben voor andere groepen’’,

Volgens het kwartet worden nu belangrijke levensjaren van jonge mensen in ontwikkeling zonder nadenken ingewisseld voor een paar regenachtige dagen achter de geraniums in het bejaardentehuis. De IC-artsen wijzen er verder op dat momenteel andere behandelingen worden uitgesteld en dat economische schade net zo goed levensjaren kost.

Dit argument werd in december al aangehaald door een groep economen en bestuurskundigen in het NRC. Zij stellen dat niet de samenleving op slot moet, maar dat zwakkere groepen beter tegen zichzelf beschermd dienen te worden:

“Het is bovendien ethisch meer verantwoord om mensen met een ongelijk risico op corona ook ongelijk te behandelen. Dat doen we ook bij de volgorde van het vaccineren. Daarmee kan de creativiteit en veerkracht in de samenleving veel beter worden benut. Vanuit het Torentje voorschrijven hoe burgers moeten leven is ver verwijderd van onze idealen van een samenleving.”

Eerder lieten ook al psychiaters en filosofen zich negatief uit over de coronamaatregelen.

HIER de hele brief van de vier ic-artsen.