Binnenland

Experts: versoepelingen van coronamaatregelen zijn dom en kortzichtig

02-02-2021 14:58

Ab Osterhaus

Nu heel Nederland met ingehouden adem wacht op de persco van het kabinet waarschuwen experts voor teveel optimisme. Zo vindt Ab Osterhaus het nog veel te vroeg voor minder strenge coronamaatregelen. De viroloog wijst hierbij vooral naar de Britse variant van het virus die steeds vaker in Nederland toeslaat.

Het heropenen van de basisscholen en het afschaffen van de avondklok vindt de viroloog dan ook geen goed idee. Volgens hem zal Nederland deze voorbarigheid straks als een boemerang terug in het gezicht krijgen.

“Als je nu te snel bent krijg je het zogenaamde jojo-effect, dus dan zitten we over een aantal weken weer op hetzelfde niveau.”

Aldus Osterhaus bij Wakker Nederland.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, is het hiermee eens. Hij vindt de eerste week van februari te vroeg om al te stoppen met de avondklok. Volgens hem is de Britse coronavariant veel gevaarlijker en zegt een laag aantal besmettingen weinig als de R-waarde boven de 1 zit. Ook epidemioloog Amrish Baidjoe is erg gekant tegen een snelle versoepeling:

“Ik denk dat iedereen het wel eens is over de algemene onwenselijkheid van de maatregelen. Zeker naarmate zo’n crisis langer duurt, eist dat een gigantische tol op de maatschappij. Tegelijkertijd hebben we nu door die Britse variant te maken met een pandemie binnen een pandemie. Dat komt met veel onzekerheid, want we weten niet hoe snel de Britse variant voortbeweegt en wat de impact daarvan is.”

De politieke klasse is zich ondertussen bewust dat een mens niet kan leven op noodhulp alleen. Zeker met verkiezingen voor de deur moet er binnen het publieke debat ruimte gemaakt worden voor hoop en licht. Alleen waar haal je die vandaan wanneer er zelfs twijfels zijn over de omvang van het probleem?