Politiek

Kamermeerderheid wil onderzoek Rijksrecherche naar betrokkenheid Koninklijk Huis bij zaak Julio Poch

04-02-2021 13:29

Paleis Huis ten Bosch. Beeld: ©RVD - Freek van den Bergh

Een Kamermeerderheid van D66, SP, GroenLinks, PvdA, PVV en ChristenUnie wil opheldering van demissionair premier Mark Rutte en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus over de mogelijke betrokkenheid van het Koninklijk Huis bij de zaak Julio Poch. Ook willen de partijen dat de Rijksrecherche onderzoek naar de kwestie gaat verrichten. Dat meldt de NOS donderdag. Maandag concludeerde de commissie Machielse dat iemand die zei uit kringen van het Koninklijk Huis te komen, geprobeerd heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de Transavia-piloot te beïnvloeden.

Lees ook – Onderzoek bewijst: Koninklijk Huis probeerde onderzoek naar Julio Poch te beïnvloeden

De vrouw zou in 2007, toen het onderzoek naar Poch nog maar bij weinig mensen bekend was, een officier van justitie hebben gevraagd of ‘die zaak tegen die Argentijnse piloot nou echt nodig was’ en hebben gezegd dat het ‘pijnlijk’ was voor prinses Máxima.

De parlementariërs willen van het kabinet horen of kan worden uitgesloten dat er destijds gelekt is. Ze wijzen erop dat inmenging in een strafrechtelijk onderzoek ontoelaatbaar is en dat het ‘zeer onwenselijk zou zijn als kringen rondom het Koninklijk Huis zich zouden hebben gemengd in een lopende strafzaak’.

Lees ook – Ferd Grapperhaus wil niets zeggen over betrokkenheid Koninklijk Huis bij zaak Julio Poch (En maakt een fout)

Bassiehof – De overeenkomsten tussen Julio Poch en Edwin de Roy van Zuydewijn