Politiek

Wopke Hoekstra (CDA) faalt, Rob Jetten (D66) aan de haal met Elfstedentocht

08-02-2021 11:58

D66-fractievoorzitter Rob Jetten in de Tweede Kamer.

Gemiste kans voor Wopke Hoekstra. Zondagavond werd de CDA-lijsttrekker bij Op1 bevraagd over de mogelijkheid voor een Elfstedentocht. Gaan we niet doen, zei de minister. Terwijl de Schaatstocht die alle andere schaatstochten overbodig maakt in verkiezingstijd een geweldig point of sale is. Zag ook D66-fractievoorzitter Rob Jetten. D66 spreekt zich dus uit voor het laten doorgaan van de Elfstedentocht. En dat is slim, want de Elfstedentocht staat juist in coronatijden voor veerkracht, moed en hoop, zoals schaatser/denker Erben Wennemars terecht opmerkt.

De rayonhoofden zijn ondertussen tegen. Voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden laat in een korte reactie aan het ANP weten dat aan de eerdere stellingname van het bestuur niets is veranderd. “Gelet op de huidige coronasituatie is er nog geen ander standpunt dan dat we tot dusver hebben uitgedragen. Dat is het enige dat ik hierover kwijt wil”, zegt Wieling.

Ideale situatie voor minister-president Mark Rutte dus, de perfecte sneeuwstorm. Want de Elfstedentocht is natuurlijk Chefsache, niet aan een D66-fractievoorzittertje. Rutte kan de geschiedenis ingaan als de man die tijdens de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog het Nederlandse volk een Elfstedentocht cadeau deed. Dat zal de VVD geen windeieren leggen, een maand voor de verkiezingen. Derhalve het Torentje in de gaten houden, it giet oan wanneer de premier de 22 rayonhoofden uitnodigt voor overleg. En het ijs sterk genoeg is, natuurlijk.

Update 18.19 – Mark Rutte sluit Elfstedentocht niet uit. Maar: schuift beslissing door naar rayonhoofden

https://twitter.com/PoempieIoempie/status/1358827995994152962

Update 15.18 – Thierry Baudet (FvD) wil ook Elfstedentocht

Update 15.06 – DENK-lijstrekker Farid Azarkan wil ook Elfstedentocht

Update 13.58 – PVV-leider Geert Wilders maakt Elfstedentocht Chefsache, doet oproep aan Mark Rutte.