Politiek

Elsevier legt hand op FvD-apps: Thierry Baudet overtuigd van superioriteit blanken

09-02-2021 12:35

FvD-leider Thierry Baudet in de Tweede Kamer.

Thierry Baudet en diverse kandidaten op de kieslijst van Forum voor Democratie (FvD) vertolken in  WhatsApp-groepen van hun partij racistische opvattingen. Dat blijkt uit conversaties in twee app-groepen, waarop weekblad EW de hand wist te leggen.

Video – Thierry Baudet (FvD): Elsevier komt met ‘screenshots’

Uit de gegevens waarover EW beschikt, blijkt dat Baudet en zijn naaste vertrouwelingen zich racistisch en homofoob hebben uitgelaten. Zo zei Baudet op 29 juli afgelopen jaar tegen zijn partijvrienden dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor Hispanics 90 is en voor Afro-Amerikanen 75.

In een discussie met zijn toenmalige stafleden Gideon van Meijeren en Yanick Chevalier –  thans de nummers 6 en 23 op de kandidatenlijst  –  zei Baudet: ‘Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?’ Van Meijeren antwoordde: ‘Hell no.

ICT-specialist Andreas Bakir (nummer zeventien op de lijst) scheldt ondertussen CDA Kamerlid Pieter Omtzigt uit voor ‘cuck’, een van de Amerikaanse extreem-rechtse alt-rightbeweging overgenomen term met vulgaire, sadomasochistische associaties. Jansen en Samuel Jong (vijftien op de lijst) reageren instemmend. Maar ‘cuck’ is volgens Baudet ‘teveel eer’ voor mede-Kamerlid Omtzigt.

Baudet op 6 juli 2020:

“Een cuck is iemand die weet hoe het zit maar buigt. Omtzigt is een TOTALE DWAAS, een sukkel die door de bomen het bos niet ziet, een feiten-neuker, een loser kortom, dus natúúrlijk steunt hij de EU. Het is een democraat!”

Baudet wilde in 2017 Omtzigt nog als premier, vorig jaar zegde de FvD’er de vriendschap – als die er al was – echter op.

Update 16.06 – Baudet reageert

Update 15.37 – Kamerlid Wybren van Haga zegt tegen de Telegraaf het artikel ’nog niet helemaal’ te hebben gelezen. Hij weet al wel dat er weer ’spijkers op laag water worden gezocht’. “Dit soort uitingen zijn in hoge mate filosofisch en soms ook als grap bedoeld.”