Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark Rutte

10-02-2021 09:31

Meneer Rutte,

Eén onderdeel van de Rutte-doctrine zit nog te vast in uw systeem.

Het glashard liegen.

Gisteren kreeg u in de Tweede Kamer de vraag of hier, net als in Duitsland, wetenschappers was gevraagd om dermate zwarte scenario’s te bedenken dat de angst bij de bevolking voor corona werd vergroot en de lockdown werd goedgepraat.

U zei: “Nee.”

LOL.

Het is hier nog erger.

Wetenschappers én journalisten.

En ze werken over het algemeen enthousiast mee.

Vandaag komt in NRC Handelsblad, het clubblad van democratie-hater Kajsa Ollongren (D66), een artikel met de kop: ‘OMT-leden bezorgd over besmettingsrisico tijdens verkiezingen’.

Lieden als de artsen-microbioloog Jan Kluytmans en Mark Bonten, directeur infectieziektebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel, IC-artsenvoorman Diederik Gommers worden daarin opgevoerd om angst te zaaien over het doorgaan van de verkiezingen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De verslaggever van dienst schrijft braaf op dat “de risico’s van het doorgaan van de Tweede Kamerverkiezingen moeten worden berekend”, dat “juist als de verkiezingen plaatsvinden het aantal besmettelijke mensen in de derde golf het hoogst is”, dat “we ons zorgen maken of we op de IC de zorg kunnen blijven leveren” en dat “als je puur vanuit het virus redeneert, je de verkiezingen uitstelt”.

Angst inboezemen, angst inboezemen, angst inboezemen.

Het grappige is dat deze vier, allen lid van het OMT dat blijkens een prachtige reconstructie van de Volkskrant al sinds het begin van de crisis op bestelling de door u en Hugo de Jonge gewenste adviezen levert, ook de rest van het scenario schetsen.

“Ons is nog niet om advies over het doorgaan van de verkiezingen gevraagd.”

“We vinden dat we de potentiële gevolgen moeten bespreken en doorrekenen.”

Goh, precies in lijn met wat u vrijdag zei: “De verkiezingen zullen in principe doorgaan, maar als het epidemiologisch nodig is, moet je er opnieuw naar kijken.”

En weet u wat?

“Binnen het OMT is afgelopen weken nog niet over het risico van de verkiezingen gesproken.”

U hóeft er de wetenschappers niet eens naar te vragen. Ze weten, na een jaar lippendienst aan Hugo de Jonge en u, precies wat er van ze wordt verwacht.

Ze gaan er naar kijken.

Zélfs als u er niet naar vraagt.

Die pipo’s van het OMT zijn zo in zichzelf als schaduwkabinet gaan geloven, dat RIVM-woordvoerder Harald Wychgel zegt: ”Het OMT mag de regering ook ongevraagd adviseren. Maar dat is nog niet aan de orde.”

Met de nadruk op ‘nog’.

Dus dat advies komt er.

En dat uitstel van de verkiezingen komt er.

Geduld.

Later.

NRC, blij: “Die tijd lijkt er te zijn. Want demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren schreef eerder aan de Tweede Kamer dat het kabinet nog begin maart met een voorstel voor het uitstellen van de verkiezingen zou kunnen komen.”

GezondheidGezondheid

Of het schandalig is dat de regering Merkel wetenschappers inschakelt om de bevolking te bedonderen (en deels in de economische, sociale en psychische ellende te storten)?

Zéér.

Maar hier is het erger.

Hier doen de meeste media, van de subsidie-afhankelijke Staatsomroepen tot de zelfbenoemde kwaliteitscouranten, vrolijk mee.

En de Tweede Kamer dan?

LOL.

Die wil vooral vanaf overmorgen ruim zes weken op doorbetaalde verkiezings- en voorjaarsvakantie.

Zelf zouden de Kamerleden vast nog vinden dat ik er het bijvoeglijk naamwoord ‘welverdiende’ voor moet zetten.

Maar ik ben niet van de lik- en slijmmedia.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Want de uwe is versleten.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Backme.