Buitenland

Experts Verenigde Naties vrezen comeback islamitische Staat vanwege het coronavirus

12-02-2021 12:05

Screenshot van ISIS propaganda

Experts binnen de Verenigde Naties maken zich steeds meer zorgen om de comeback van de Islamistische Staat, zo weet de Telegraaf. De angst leeft dat de terreurgroep weer massaal aanslagen gaat plegen zodra de wereldwijde lockdowns verdwijnen. IS-leiders roepen hun aanhangers nu al op om de propaganda op internet even links te laten liggen en zich te richten op terreur ter plaatse.

Met name in oorlogsgebieden zoals Syrië loopt het aantal aanvallen en onthoofdingen van IS de afgelopen maand flink op. Vooral in het noordoosten van het land zijn er plekken waar de terroristen simpelweg de baas zijn. Vorig jaar claimde IS zo’n 600 aanvallen in Syrië.

Volgens antiterreurbaas bij de VN, Vladimir Voronkov, worden veel problemen veroorzaakt door het coronavirus. Een verslechterde sociale en economische situatie staat namelijk gelijk aan meer aanmeldingen bij IS. Naast Syrië maakt hij zich vooral zorgen om de stand van zaken in Afrika, de Levant en Afghanistan.

Het aantal bombardementen op IS in Syrië en Irak is in december verdubbeld, maar er zit een grens aan wat een luchtoffensief kan bereiken. Nu de vredespresident met pensioen is hebben de oorlogshaviken weer een luisterend oor in het Witte Huis. Met een beetje geluk spreken we binnenkort misschien wel weer over het dappere werk van Onze Jongens in den vreemde. Trap er niet in.

Saagar Enjeti weet dingen: