Binnenland

Haagse proef met stemmen via post mondt uit in totale mislukking

12-02-2021 16:04

Foto via Mariia Chalaya

Dit verkiezingsjaar mogen mensen van 70 jaar en ouder stemmen via de post, maar of ze daar zo blij mee moeten zijn. Tijdens een test met poststemmen in Den Haag werd namelijk meer dan de helft van alle stemmen ongeldig verklaard.

Vooral het gegeven dat er een enveloppe in een enveloppe moest worden gestoken zorgde voor veel verwarring bij de oudjes. Ook werden veel stembrieven afgekeurd omdat ze verkeerd ondertekend waren.

Opmerkelijk detail, volgens minister Kajsa Ollongren maakt het niet ondertekenen van een stempas een stem helemaal niet ongeldig. Ook het vergeten van een dubbele enveloppe is volgens de bewindsvrouw geen reden om een stem af te keuren.

Bij Goedemorgen Nederland laat CDA-leider Wopke Hoekstra ondertussen weten blij te zijn met de ravage die de test aan het licht heeft gebracht. Dat meer dan de helft van alle stemmen is afgekeurd ziet hij dan ook als een goede aanmoediging tot verbetering:

“Wij moeten hier nog mee verder. Wij hebben niet voor niets getest, maar dit moet beter. Het moet zo zijn dat mensen dit op een veilige manier kunnen doen.”

Nederland kent zo’n 2,4 miljoen stemmers die ouder zijn dan 70 jaar. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken verwacht dat ongeveer 28% van deze groep overweegt te stemmen via de post.