Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de hoofdredactie van NRC

13-02-2021 09:31

ComputerComputer

Beste hoofdredactie,

Goeie scoop.

Als Openbaar Ministerie en/of Rijksrecherche ‘nieuwe informatie’ van teleurgestelde ex’en lekken over de malle slaapkamermores van politici en je vindt als hoofdredactie van een zelfbenoemde kwaliteitscourant dat media als Privé, Story en Weekend tegenwoordig veel te braaf zijn, dan pak je daarmee groot uit in de zaterdagkrant.

Dion Graus die zijn privé-bewakers niet met euro’s betaalde, maar met een hapje, een drankje en een wipje – daar willen de keurig nette NRC-lezers alles van weten natuurlijk!

Het past bovendien bij de modus operandi van NRC Handelsblad.

Als iemands kop te veel boven het maaiveld uitsteekt of de zittende macht wil afrekenen, dan is NRC Handelsblad altijd tot medewerking aan trial by media bereid.

Een voorbeeld van jullie warme banden met de zittende macht is de wijze waarop CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vlák na de start van Rutte 3 met een schandalig verhaal (“Karaktermoord”) werd gedwongen om te stoppen met het MH17-dossier.

Een voorbeeld van jullie warme banden met het Openbaar Ministerie en/of de Rijksrecherche is zo ongeveer de hele zaak van de Haagse oud-wethouder Richard de Mos. Daarin beet NRC zich zo fanatiek vast dat op het Haagse stadhuis zelfs een soort ‘Joep Dohmen-loket’ schijnt te zijn ingericht, om de vragen van jullie verslaggever te coördineren.

Mag allemaal.

En zit natuurlijk ook een beetje in het DNA van de krant.

 

Over De Telegraaf wordt wel altijd geroepen dat die krant fout was in de Tweede Wereldoorlog, maar de twee voorlopers van NRC Handelsblad, de Nieuwe Rotterdamse Courant en het Algemeen Handelsblad, waren toentertijd ook geen lieverdjes. Sterker: beide kranten kregen na de oorlog een verschijningsverbod.

Maar goed, begrijpelijk dus dat jullie uitpakken over PVV-Kamerlid Dion Graus.

Ik snapte alleen één ding niet.

Waarom proberen jullie de PVV vierenhalve week voor de Tweede Kamerverkiezingen te raken door die opgewarmde prak van oud nieuws en een nieuwe wraakactie te publiceren?

Jullie weten toch wel dat de kiezer een geheugen als een zeef heeft?

Wat op 13 februari in de krant staat, is de kiezer op 15, 16 en 17 maart allang weer vergeten.

Daar zitten víer zaterdagkranten tussen!

Maar toen viel het kwartje.

Jullie bouwen het op.

Het dossier over Dion Graus van vandaag is het eerste deel van een vijfluik over wantoestanden bij politieke partijen!

Er komen nog vier afleveringen, telkens over een andere politieke partij.

GezondheidGezondheid

Zaterdag 20 februari verschijnt het dossier over de lijsttrekkersverkiezing van het CDA. Tóch fraude. Met screenshots van Whatsapp-verkeer tussen Hugo de Jonge en CDA-voorzitter Rutger Ploum en bewijs dat mevrouw Omtzigt wel degelijk op haar eigen man heeft gestemd.

De week daarop, zaterdag 27 februari, zal blijken dat jullie beschikken over alle sms’jes die VVD-premier Mark Rutte heeft gewisseld in zaken als de dividendaffaire, de Demmink-affaire, de toeslagenaffaire en het politieke proces tegen PVV-leider Geert Wilders.

Zaterdag 6 maart gaat GroenLinks op het rooster. Dan tonen jullie aan dat de banden van dat hoofddoekmeisje op nummer 9 van de kandidatenlijst met de Moslimbroederschap een stuk inniger waren en zijn dan zij altijd heeft beweerd. En komen jullie als bonus met een complete reconstructie van de aanrandingsaffaire bij Klavers club. Jeweetwel, die fractievoorlichter die een stagiaire voor oud vuil achterliet op straat en die toen vervolgens werd weggepromoveerd naar een baantje bij de Haagse GroenLinks-wethouder Liesbeth van Tongeren.

En zaterdag 13 maart, twee dagen voor de stembussen open gaan, gaan jullie voor the kill. Dan publiceren jullie acht onthullende pagina’s in de krant over de #MeToo-affaire bij D66, waarin Frans van Drimmelen, de oud-‘talentenrecruiter’ van D66 en oud-campgnestrateeg van lijsttrekker Sigrid Kaag een hoofdrol speelt. En waarin wordt geciteerd uit bandopnamen van partijmastodonten als Thom de Graaf en Alexander Pechtold waaruit blijkt dat die twee er vuistdiep in zaten. Niet in die ‘talenten’, maar in die doofpotaffaire.

Graus vandaag is klein bier.

Opwarmertje.

Vanaf volgende week gaan jullie écht los.

Ik kan niet wachten!

Groet,

JanD

PS. Cadeautjes voor de hele club! Een stukje zelfreflectie naar de snobjes toe.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.