Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Corona zal voor lagere opkomst zorgen

14-02-2021 10:01

Pixabay

De cijfers van deze week verschillen amper van die van vorige week. Alleen de stijging met 1 zetel van FVD vorige week is deze week weer teniet gedaan. Nu zien we dat CodeOranje (vooral sterk in de regio Den Haag met Richard de Mos) weer op 1 zetel staat.

Met deze grote mate van stabiliteit van de uitslagen en nog één maand te gaan, lijkt het erop dat er niet veel meer veranderd. Dat weet je natuurlijk nooit, maar dan moet er echt wel een flinke game-changer plaats vinden

Maar er is één factor, die zich steeds sterker aandient, die toch nog een behoorlijke impact zal kunnen gaan hebben. En dat is de opkomst, die een stuk lager lijkt te gaan worden, dan de laatste keer (bijna 82 procent). Een lagere opkomst, die niet hetzelfde zal werken voor de afzonderlijke partijen.

Twee factoren spelen een rol:

1. Er is geen duidelijke inzet van deze verkiezingen

Als er sprake is van een duidelijke tweestrijd of een duidelijke inzet van de verkiezingen dan werkt dat opkomstbevorderend. Die lijkt er nu niet echt te zijn/komen. Wellicht dat een ingrijpende gebeurtenis vlak voor de verkiezingen, zoals in 2017 met de uit het land gezette Turkse minister, toch nog voor een extra stimulans zorgt om op te komen.

2. De angst om besmet te worden bij de gang naar het stembureau

Bij verkiezingsonderzoek zeggen altijd meer mensen dat ze opkomen dan dat de werkelijke opkomst is. Dat komt doordat de opkomstintentie er wel is, maar die is dan niet zo sterk en op de dag zelf komt men er niet toe om naar het stembureau te gaan.

Nu al geeft bij ons onderzoek 10 procent aan te aarzelen of men opkomt in relatie tot Corona of dat men daarom niet komt. Maar er zijn twee andere indicatoren, die aangeven dat het niet opkomen wel eens groter zal worden dan nu wordt aangenomen.

Begin januari werd door ons gevraagd of men als alle Nederlanders per post zouden mogen stemmen, men dan per post zou gaan stemmen. Toen gaf 22 procent aan dan per post te willen stemmen. Dat percentage is, terwijl de avondklok is ingevoerd en verlengd, nu gestegen naar 33 procent. Dat houdt in dat bij een groter aandeel van de bevolking de zorg om besmet te worden in het stembureau manifest aanwezig is.