Politiek

Ben jij lid van Onderwijsvakbond AOb? Zeg dan nu je lidmaatschap op, als de democratie je lief is

15-02-2021 11:36

Voorbeeldopzegbrief:

Geachte AOb,

Na jaren/maanden/weken* trouw lid te zijn geweest van uw onderwijsvakbond zeg ik per direct mijn lidmaatschap op. Reden is het cancelen van het AOb-verkiezingsdebat, dat op 16 februari 2021 plaats zou vinden, omdat ‘leden bezwaar hadden tegen deelname van de PVV’. En omdat, volgens uw eigen verklaring, ‘het verkiezingsprogramma van de PVV dermate afstand neemt van alles waar de AOb voor staat’.

Ik kan hieruit concluderen dat het uitsluiten van een volstrekt legale democratische politieke partij, die bestaat uit door burgers democratisch verkozen volksvertegenwoordigers geen ‘afstand neemt van waar de AOb voor staat’.

Als zichzelf respecterend onderwijzer kan en wil ik niet langer verbonden zijn aan een vakbond die willens en wetens tracht het democratische proces te frustreren, weigert respect te hebben voor democratische besluitvorming, grote groepen burgers uitsluit puur en alleen op grond van hun politieke voorkeur en zich openlijk maar kennelijk zonder enige schaamte schuldig maakt aan discriminatie.

Een dergelijke opvatting van democratie en constitutionele monarchie is niet iets wat ik mijn leerlingen wil bijbrengen. Ik denk niet dat een maatschappij, welke maatschappij dan ook, er ooit bij zal zijn gebaat als een jonge generatie opgroeit met de overtuiging dat uitsluiten, cancelen, deplatformen, buitensluiten, censureren, demoniseren en discrimineren van alles wat een onwelgevallige (politieke) mening heeft de juiste constructieve en progressieve opvatting is die democratie en samenleving in de toekomst kan versterken.

Niet in de laatste plaats omdat onder mijn leerlingen nogal wat toekomstig PVV-stemmers zitten, zo geven ze althans zelf aan. Deze leerlingen laat ik regelmatig in debat gaan met leerlingen die er andere politieke voorkeuren op nahouden, alle leerlingen weten inmiddels dat debat en een zo groot mogelijke vrijheid en diversiteit van opvatting de beste wijze is om samen te leven, samen te werken en samen te zijn.

Met geen mogelijkheid kan ik mijzelf nog langer serieus nemen als docent wanneer ik mijn leerlingen aanleer een zo groot mogelijke vrijheid te betrachten terwijl ik mijzelf laat vertegenwoordigen door een vakbond die juist het tegenovergestelde predikt en uitgaat van vrijheidsbeperkende maatregelen als constructieve samenlevingsopvatting.

Het is weliswaar met bloedend hart dat ik mijn lidmaatschap beƫindig, maar ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat juist een docent zich verre moet houden van elke vorm van discriminatie en uitsluiting. Het is aan mij als docent de jeugd zo eerlijk en oprecht mogelijk voor te bereiden op een zo kansrijk mogelijke toekomst in de pluriforme maatschappij waarin we leven met liefde voor en inzicht in democratische vrijheid.

Daarin past geen lidmaatschap van een organisatie waarin die liefde voor vrijheid wordt uitgedrukt in haat aan vrijheid en inzicht in democratische vrijheid niet verder gaat dan de eigen dictatoriale, bekrompen en achterhaalde gedachtenwereld.

Ik ontvang per ommegaande graag een bevestiging van mijn lidmaatschapsopzegging.

Met vriendelijke groet,

[Naam Voornaam]

[Lidmaatschapsnummer]

[Persoonlijke gegevens]

[Handtekening]