Binnenland

Ondanks grootste krimp ooit gaat het beter met NL economie dan gedacht

16-02-2021 13:07

foto via Nik

De Nederlandse economie is volgens het CBS in 2020 gekrompen met 3,8%. Ondanks dat dit de grootste krimp ooit gemeten is valt de terugslag volgens economen mee. De werkeloosheid is namelijk redelijk beperkt gebleven en er wordt driftig online geshopt. De industrie draait ondertussen eveneens als een tierelier. Vooral het feit dat Duitsland de eigen autoverkoop belangrijker vindt dan mensenrechten in China geeft hierbij hoop.

“Positief is dat bedrijven weer meer investeren. Ze zijn optimistisch en verwachten dat het dit jaar weer beter zal gaan. Daarom investeren ze vast om voorbereid te zijn op de grotere vraag.”

Aldus Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, tegen het Algemeen Dagblad. Dat er inmiddels een werkend vaccin op de markt is helpt natuurlijk ook qua goede vibraties. Toch verwacht Blom dat het nog maanden ‘koorddansen’ wordt om de pandemie onder controle te houden. Vooral voor de horeca en de kledingbranche zal de pijn dus nog even aanhouden.

Bovendien moet Nederland voor 2030 ook nog het klimaatvraagstuk oplossen, de vluchtelingencrisis opvangen, de woningsnood regelen en alles netjes terugbetalen wat hiervoor geleend is. We gaan het meemaken.