Politiek

D66 Kamerkandidaat Kiki Hagen regelde als wethouder onterechte subsidie voor verbouwing eigen huis

19-02-2021 17:26

Kiki Hagen – Kandidaat-Kamerlid nr. 21 voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 (Foto D66)

Lekker uitzoekwerk van Bart Mos van De Telegraaf. D66-kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen Kiki Hagen (plek 21) heeft als wethouder duurzaamheid in gemeente De Ronde Venen subsidie aangevraagd voor de verduurzaming van haar eigen woning in Mijdrecht, terwijl zij daar geen recht op had. Vervolgens keurde zij die aanvraag ook nog eens zelf goed.

Lees ook – Sigrid Kaag reageert op beschuldigingen seksuele intimidatie in D66-partijkringen

Funda meldt dat Hagen’s huis een energielabel B heeft. Dat betekent dat ze volgens de regels omtrent energiezuinigheid die haar gemeente stelt niet voor subsidie in aanmerking komt. In Ronde Venen moet de woning namelijk aan strenge normen voldoen -een zogeheten Energie Prestatie Coëfficient (EPC) van 0,2 hebben- om ‘groene leges’ terug te krijgen.

Hagen voldoet dus absoluut niet aan de norm, maar krijgt desondanks 815,76 euro van de gemeente teruggestort op haar bankrekening (ongeveer 15 procent van de leges die zij aan de gemeente had betaald). Dat is vreemd, net als het besluit om haar de subsidie te gunnen in een vergadering van burgemeester en wethouders waarbij zij zelf aanwezig was. In die vergadering verzweeg zij dat haar eigen woning tussen het stapeltje van besluiten lag, dat tijdens de vergadering over tafel ging.

Zelf doet ze de affaire tegenover de krant af als een ‘vervelend misverstand’. Na enkele kritische vragen in de gemeenteraad over de kwestie heeft de wethouder het subsidiebedrag onlangs teruggestort.

Ondertussen is er al maandenlang een onderzoek gaande naar Frans van Drimmelen, een topadviseur van D66-voorvrouw Sigrid Kaag die in verband wordt gebracht met seksuele intimidatie. Onduidelijk is vooralsnog wanneer de uitkomsten van dat onderzoek bekend worden.