Politiek

Koningin Máxima probeerde voor China mondkapjes te regelen

23-02-2021 11:25

Koningin Máxima. Beeld: © RVD - Martijn Beekman

China heeft vorig jaar via koningin Máxima geprobeerd om aan Nederlandse mondkapjes te komen. Nederland telde begin februari vorig jaar nog nul coronabesmettingen terwijl virus om zich rond greep. Topman Jack Ma van de Chinese internetreus Alibaba nam vervolgens contact op met Máxima. Onduidelijk blijft wat er precies met het verzoek aan Máxima is gedaan. Dat schrijft het AD dinsdag.

Lees ook – Kabinet blokkeert onderzoek naar betrokkenheid Koninklijk Huis bij zaak Julio Poch

Op 3 februari 2020 stuurt een medewerker van het Koninklijk Huis een mail naar Erik Gerritsen, de hoogste ambtenaar bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het onderwerp is ‘verzoek vanuit China mbt medical supplies coronavirus outbreak’.

Gerritsen stuurt de mail door naar een van zijn medewerkers: “Op verzoek van Koninklijk Huis breng ik deze onder jouw persoonlijke aandacht”, schrijft hij erbij. De VWS-ambtenaar lijkt ietwat geïrriteerd te reageren:

“Langs deze weg het verzoek om de normale kanalen te bewandelen. Zoals je begrijpt is het crisisteam 24/7 in touw. Ik wil ze niet storen met onduidelijke mails.”

Onduidelijk blijft wat er precies met het verzoek van Alibaba aan Máxima is gedaan. Een topdiplomaat stelt in een reactie dat de Alibaba-lobby ‘uitzonderlijk’ is. Wel is duidelijk dat Nederland het toestond dat er op tien februari 22020 een vliegtuig vol mondkapjes, handschoenen, overalls en andere medische hulpmiddelen naar het Chinese Wuhan vloog. Een paar dagen eerder waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie voor een ‘wereldwijd tekort aan beschermingsmiddelen’. Eind februari waarschuwde RIVM-baas Jaap van Dissel voor grote tekorten in Nederland.