Buitenland

Meerderheid Tweede Kamer: Communistische Partij van China pleegt genocide

25-02-2021 18:01

Volgens Chinese propaganda zien de detentiekampen er zo uit.

De Communistische Partij van China pleegt schaamteloos genocide op Chinese mensen met een Oeigoerse etniciteit. Dat is de conclusie van een meerderheid in de Tweede Kamer deze donderdag. Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is de volkerenmoord zelfs vanuit de ruimte te zien, zo groot zijn de Chinese detentiekampen.

“Dit is de grootste massa-opsluiting van etnische minderheden sinds de Tweede Wereldoorlog. Iedere dag dat dit langer doorgaat is een dag te veel. We kunnen niet wegkijken.”

De motie van D66 en de ChristenUnie wordt niet gesteund door regeringspartij VVD. Tweede Kamerlid Sven Koopmans laat weten dat zijn partij meer ‘zorgvuldige vaststellingen’ nodig heeft voor ze het woord genocide in de mond durven te nemen.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok spreekt en schrijft voorlopig nog liever over ‘grootschalige mensenrechtenschendingen tegen Oeigoeren die in de noordwestelijke regio Xinjiang wonen.’ Want…

“…om als genocide te kunnen worden gekwalificeerd het noodzakelijk is dat vaststaat dat [het] is opgelegd met genocidale opzet.”

Het regime in China doet ondertussen nijverig zijn best om deze kwalificatie-eisen in de loop van 2021 te halen. Volgens Human Rights Watch leven steeds meer Oeigoeren in een onmenselijke staat van permanente lockdown. Zowel letterlijk als geestelijk. Zo is het geven van een cadeau aan je familie in Turkije al genoeg reden om te worden vervolgd.

De Chinese minster van Buitenlandse Zaken Wang Yi snapt op zijn beurt niet wat het probleem is. De behandeling van de Oeigoeren is namelijk een shining example van mensenrechten met Chinese karakteristieken.