Binnenland

Slechte leveringen AstraZeneca schadelijk voor het imago van de Europese Unie 

25-02-2021 13:04

Waar blijft mijn prikje Ursula!?

AstraZeneca blijft de Europese Unie maar teleurstellen met karige leveringen. Het afgelopen kwartaal stuurde de Brits-Zweedse farmaceut zelfs 70% minder vaccins dan was afgesproken naar het oude continent. Nederland heeft hierdoor voor het tweede kwartaal minstens 2 miljoen vaccins minder in huis.

Volgens minister Hugo de Jonge is AstraZeneca gewoon een ‘buitengewoon ingewikkeld bedrijf’ om afspraken mee te maken. Partijgenoot en Europarlementariër Esther de Lange is minder diplomatiek en spreekt van onbetrouwbare tweedehands-autohandelaren.

Pijnlijk is hierbij vooral dat de EU eerder nog trots meldden dat er 300 miljoen prikken waren ingekocht. Nu de productie op stoom begint te raken lijken de meeste vaccins echter linea recta naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. De Britten zouden zich simpelweg meer hebben bemoeid met de daadwerkelijke productielijn van AstraZeneca.

Volgens Han ten Broeke, directeur politieke zaken The Hague Centre for Strategic Studies, verschilt het contract van de EU echter niet veel met die van andere klanten:

”In de kern denk ik dat het contract dat de EU sloot met de farmaceut niet zoveel anders is dan het contract met het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast heeft de CEO van AstraZeneca ook zijn hand een beetje gelicht over het aantal vaccins dat het bedrijf daadwerkelijk kon leveren.”

De EU zal volgens Ten Broeke nu moeten uitzoeken wie er aansprakelijk is voor deze puinhoop. Misschien een idee om bij die zoektocht ook het spiegelpaleis aan te doen. Ons trotse Europeanen is namelijk altijd verteld dat mondiale problemen enkel & alleen kunnen worden opgelost door een groot & machtig Brussel.

Nu zich daadwerkelijk een pandemie voordoet wordt de unie links en rechts ingehaald door de buren. Niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar ook de dwergen Servië en Israël hebben hun vaccinatiezaakjes beter op orde. Klein en flexibel zijn in een globaliserende wereld levert dus soms gewoon beter resultaten op. Waarvan akte.