Politiek

Ad Verbrugge: ‘Babyboomers drukken met coronabeleid opnieuw stempel op maatschappelijk gemoed’

01-03-2021 15:59

“Jongeren brengen nu enorme offers, vooral ook omdat goed onderwijs momenteel ontbreekt. Voor hun levensgeluk is dat onderwijs juist enorm belangrijk. Dat haal je echt niet zomaar weer in. De verwaarlozing van de jongere generatie is al veel langer gaande

Er kruipt in onze samenleving een steeds grotere angstigheid die verband houdt met vergrijzing. De babyboomers drukken opnieuw een stempel op het maatschappelijk gemoed. Je zou kunnen zeggen: Ze flikken het ’m weer! In de jaren zestig bepaalden de babyboomers met hun rebellie de stemming. Nu doen ze dat met hun angstigheid.”

Toen de rechter mede op inhoudelijke gronden een streep door de avondklok haalde was de houding van het kabinet meteen: o, maar die avondklok moet hoe dan ook blijven. Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom. Het parlement steunt ons toch wel. De kwestie van proportionaliteit en grondrechten werd überhaupt niet serieus genomen, terwijl het daar de rechter om ging. Als je zo doordendert als overheid, moet je niet gek staan kijken dat de weerstand toeneemt.

Enkele normaliter rustige mensen die ik ken, beginnen te radicaliseren. Ze gaan op internet op zoek naar samenzweringstheorieën, en zien de overheid als bezettingsmacht.

Mensen verzetten zich instinctief tegen de komst van de intensieve menshouderij, omdat ze het gevoel hebben dat ze verminkt worden.”

Filosoof Ad Verbrugge, bekend van de YouTube-talkshow De Nieuwe Wereld, waarschuwde aan het begin van de pandemie al voor nadelige gevolgen van een lockdown en de inperking van vrijheden door de overheid.

In een interview met NRC legt hij, na een jaar van coronabeleid, nogmaals uit wat er mis is met de ‘intensieve menshouderij’ van een overheid die steeds meer overeenkomsten met de Chinese overheid vertoont.