Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Frits Wester

01-03-2021 09:31

DrankDrank

Beste Frits,

Was jij nou gisteravond bij het RTL Verkiezingsdebat alleen het vriendje van de ‘sterren’ dat kwam invliegen om ze hun ingestudeerde riedeltjes te laten afdraaien? Of voel je je ook enigszins verantwoordelijk voor het hele gebeuren?

In het tweede geval ben je een schoft.

Want dan heb je niet alleen de deelnemers aan, maar ook de kijkers thuis voorgelogen.

Ik heb het natuurlijk over dat schitterende onderdeel met kijkers die één op één spraken met de lijsttrekkers.

Over de verdrietige gewone boer die bewees dat D66-lijsttrekker Sigrid Kaag zich totaal geen raad weet als ze wordt geconfronteerd met een gewoon mens, wiens leven zij als Grote Greta namens de klimaatmaffia naar de knoppen aan het helpen is.

Over het boze gewone slachtoffer van de Toeslagenaffaire, dat VVD-lijsttrekker en de hoofddader in dat racistische schandaal Mark Rutte niet liet wegkomen met zijn gespeeld meelevende clichés.

Over het nerveuze gewone horeca-echtpaar, dat CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra prachtig wegzette als de ijskoude consultant die hij is.

Het waren, bezwoer RTL ‘gewone burgers’.

Ofwel: mensen die we nooit op tv zouden hebben gezien als ze niet direct het slachtoffer waren geweest van de daden (en het karakter) van de beroepspolitici met wie ze in gesprek mochten. Die begonnen met een grote achterstand in camera-ervaring en debatvaardigheid, maar die het tot grote schrik van de technocraten wonnen op inhoud.

Het was tóp.

En toen kwam Geert Wilders.

De Volkskrant schrijft vandaag over de ‘gewone burger’ die met hem ‘in gesprek’ ging: “Niemand was bozer dan de boze couscousbar-eigenaar die zich afvraagt hoe zij haar zoon moet uitleggen dat hij een tweederangs burger is.”

LOL.

 

De mevrouw die met Geert Wilders ‘in gesprek ging’ (het was vooral: die hem bij gebrek aan argumenten telkens hinderlijk onderbrak), was allesbehalve een ‘gewone couscousbar-eigenaar’ of ‘gewone burger’.

Het was Nadia!

Nadia Zerouali.

Een ‘gewone burger’ met kilometers televisie-ervaring met momenteel een vaste rol als expert in het dagelijkse KRO-NCRV-televisieprogramma BinnensteBuiten.

Een ‘gewone burger’ die samen met Hassnae Bouazza, partner van de emotioneel incontinente margeblogger Peter Breeedveld, een vaste column in NRC Handelsblad heeft.

Een ‘gewone burger’ wier schoonzusje Touria Meliani sinds 2018 namens GroenLinks wethouder is in Amsterdam.

En vooral: een ‘gewone burger’ die in 2016 één van de 6474 mensen was die bij het kruisje tekende toen de Nederlandse politie tot groot enthousiasme van de zittende macht voorgedrukte aangifteformulieren klaar had liggen tegen Geert Wilders.

Bij al die andere ‘gewone burgers’ vertelden jullie gisteren wie en wat ze waren, Frits. Bij Nadia Zerouali niet.

En dat deugt niet.

Grappig overigens dat Nadia Zerouali gisteren bij jullie verkiezingsdebat ‘in gesprek’ wilde met Geert Wilders.

Want wat zei ze op 23 november 2016 bij NPO Radio 1, waar ze zat als BN’er die aangifte tegen Wilders had gedaan?

“Ik heb eigenlijk spijt, bijna, dat ik aangifte heb gedaan. Het is eh… eh… die Grote Wilders Show. Gewoon gratis PR, gratis campagne. (…) Dit speelt hem alleen maar positief in de kaart. Dit is echt voor zijn PR fantastisch. Dit is gratis campagne.”

Dat was het gisteravond weer.

Want Wilders’ doelgroep werd bevestigd in de mening dat niet iederéén die in Nederland geboren is de ander netjes laat uitpraten tijdens een gesprek. Om het vriendelijk te zeggen.

Én bevestigd in de mening dat ‘de media’ de kartelpolitici knuffelen en Geert Wilders proberen te naaien.

Ook jij dus.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Want als je er dan toch zo van houdt

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren, waarvoor mijn dank, dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.