Binnenland

90% van alle zware coronapatiënten in Duitsland heeft een migrantenachtergrond

03-03-2021 14:58

Vaccineren CDC
Foto: CDC.

Het aantal ernstig zieke coronapatiënten bij onze oosterburen met een migrantenachtergrond is bizar hoog. Uit een enquête onder Duits zorgpersoneel blijkt dat maar liefst 90% onder deze categorie valt. Al spreken ze in Duitsland zelf liever over patiënten met een taalachterstand:

“…de meest zieke patiënten hebben altijd een migrantenachtergrond. We hebben onderling afgesproken dat we deze mensen omschrijven als ‘patiënten met communicatiedrempels.’ We hebben verder blijkbaar geen idee hoe we hen kunnen bereiken.”

Aldus Thomas Voshaar, hoofdarts in een Duits longziekenhuis. Ook het aantal Duitsers met een islamitische achtergrond op de IC’s is met een percentage van 50% bijzonder opvallend te noemen. Moslims maken immers maar 5% uit van het Duitse volk.

Lothar Wieler, president van het openbare gezondheidsinstituut Robert Koch, sprak tijdens een teleconferentie met Bondskanselier Angela Merkel dan ook van een taboetopic:

“Er zijn parallelle samenlevingen aanwezig in ons land. Dat kan je alleen rechtrekken met vrijwilligerswerk in de moskeeën, maar we komen er niet tussen en dat zuigt.”

Merkel zou op de hoogte zijn van de opmerkelijke cijfers, maar dit niet ter sprake brengen tijdens vergaderingen met de deelstaten. De angst is dat deze ongemakkelijke waarheid zal leiden tot ongemakkelijke debatten over migranten en integratie.

Ook in Nederland wordt soms enorm spastisch gedaan wanneer het gaat om dergelijke feiten. Ook in Nederland kun je ‘kennelijk nog beter doof of slechthorend zijn dan niet-westers allochtoon wat dat betreft.’ Dit eufemistische en naamloze ongemak zal dan ook nog wel een tijdje door het oude continent blijven rondspoken.