Binnenland

Frans Timmermans waarschuwt: oude normaal van voor de corona komt nooit meer terug

04-03-2021 15:54

Moet ik het nog een keer uitleggen?

De allereerste vicepresident van de Europese Commissie, Frans Timmermans, staat met een groot interview in de Trouw deze donderdag. Uit het vraaggesprek blijkt dat de Europese topbestuurder zich grote zorgen maakt over de groene ambities van zijn vaderland.

De pandemie heeft in de ogen van Timmermans de Green Deal in een stroomversnelling gebracht, maar die urgentie ziet hij niet terug in de Nederlandse politiek. Zo durven de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers volgens Timmermans de stemmer niet te vertellen dat het oude leven nooit, maar dan ook nooit meer terugkomt:

“…nog steeds hoor ik niemand die de kiezers echt confronteert en zegt: ‘Het wordt niet zoals vroeger, en dit zijn de redenen’. Ik zou het wel op prijs stellen als men daarover wat duidelijker was. Ook in mijn eigen partij mag dat meer naar voren komen.”

Vooral op het gebied van klimaatbeleid adviseert Timmermans de politici in verkiezingstijd om vooral dingen te beloven die de stemmer niet wenst. Zo doet Nederland volgens de vicepresident nog veel te weinig om de eigen klimaatdoelen te halen:

“Ik snap dat. Het liefst zou ik mensen ook alleen maar comfort willen bieden door te zeggen: het komt allemaal wel goed. Maar ik vind dat niet eerlijk. De situatie is ernstig, maar we kunnen het oplossen. Alleen niet door mensen naar de mond te praten.”

Verder laat de PvdA-bestuurder zich negatief uit over kernenergie en ziet hij ook weinig toekomst voor de huidige Europese boer. Helaas merkt Timmermans dat ook deze doelgroep niet het eerlijke verhaal krijgt te horen van de Nederlandse politiek:

“Wat ik wel een groot probleem vind bij dit onderwerp, is dat regeringsleiders erbij wegblijven. Ze zijn allemaal voor de Green Deal, maar willen niet met een moeilijke boodschap naar de boeren. Dat is geen exclusief Nederlands probleem hoor, ik heb het hier ook met Rutte over gehad en hij is het met me eens.”

Kortom: vertel een bevolking die al 12 maanden onder lockdown leeft dat het oude bestaan van een jaar geleden nooit meer terugkomt. Schenk vervolgens hoop met een klimaatoplossing waar vooral naamloze energiegiganten lyrisch over zijn. Maak tot slot duidelijk dat alleen een sterke en gecentraliseerde EU de wereldproblematiek kan oplossen. Zo niet, dan vreest Timmermans oorlog en/of populistische partijen die aan de haal gaan met de klimaatagenda. Helder.

Het hele interview met Timmermans is te lezen in misschien wel de beste krant van Nederland.