Politiek

Coronavirus – SP woedend dat Hugo de Jonge 26 miljoen sneltests laat verstoffen

05-03-2021 15:16

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. (Foto: Hugo de Jonge/Ministerie van Volksgezondheid)

Hugo de Jonge (CDA) kan helemaal niets. Kent u die uitdrukking? Eerder op de dag werd bekend dat de belastingbetaler dubbel betaalt voor coronatesten. Dagblad Trouw onthult vrijdag bovendien dat het ministerie van Volksgezondheid zeker 26 miljoen sneltests op voorraad heeft liggen en dat dat aantal hard groeit. Toch worden ze in bijvoorbeeld het onderwijs nog niet gebruikt. De SP wil opheldering van de geplaagde minister, de onderwijzers zijn boos.

Lees ook – Belastingbetaler betaalt dubbel voor coronatesten

In het onderwijs, dat al deels is heropend, snakt men naar deze sneltests, schrijft de krant. Onderwijsbonden reageren daarom verontwaardigd op het nieuws dat er al tientallen miljoenen van deze tests beschikbaar zijn. Dat is SP Kamerleden Peter Kwint en Maarten Hijink ook niet ontgaan. Ze roepen De Jonge vrijdag middels Kamervragen op het matje.

Want waarom worden die minimaal 26 miljoen tests nog niet ingezet voor het onderwijs en andere sectoren (De tests zijn handig voor evenementen, zoals voetbalwedstrijden, theater- of bioscoopbezoek of om weer op kantoor te kunnen werken, BP.)?

Belangrijker:

“Waarom worden er risico’s genomen door het heropenen van de maatschappij, terwijl deze risico’s ingeperkt kunnen worden door het gebruik van sneltests die blijkbaar klaarliggen bij het ministerie van VWS?”

Het socialistische duo wijst De Jonge er op dat hij eerder tegen de Kamer had gezegd dat het herhaald sneltesten van mensen zonder klachten een meerwaarde heeft ten opzichte van helemaal niet testen.

Uitsmijter:

“Wat zegt u tegen al die leraren die zien dat er miljoenen sneltests op de plank liggen, terwijl zij dagelijks in aanraking komen met leerlingen en collega’s op school en besmettingen wellicht voorkomen kunnen worden door nu al gebruik te maken van sneltests? Snapt u dat zij het gevoel hebben dat zij aan een lijntje gehouden worden?”

De SP’ers willen dus actie. Wordt vervolgd.

Lees ook – Naast corona hebben we nog de verschrikkelijke plaag die ‘Hugo de Jonge’ heet