Kees van der Staaij (SGP) – Het Redelijk Alternatief

06-03-2021 15:05

Bewerking Arnold van Huizen.

Ooit heeft D66 overwogen om de verkiezingen in te gaan met het motto: “D66 staat voor niks.” Uiteindelijk vond het campagneteam dat te gewaagd, maar ik zou de stelling wel durven verdedigen dat dit de ‘beste slogan is die D66 nooit gehad heeft’.

Het beste motto dat D66 wél gehad heeft, is dat van 1977. Het motto luidde: ‘Het Redelijk Alternatief’. Dat ‘redelijk’ van het D’66 van Jan Terlouw sloeg met name op het contrast met de PvdA van Joop den Uyl. Om een voorbeeld te noemen: die partij straalde in de tijd van de Koude Oorlog meer sympathie uit voor de Sovjet-Unie dan voor de VS. Met het motto ‘Het redelijk alternatief’ zette D66 zich in de etalage als een acceptabele optie naast de PvdA.

In de zoektocht naar een SGP-motto voor de Kamerverkiezingen, stelde één persoon voor: ‘Het redelijk alternatief’. Vanwege de associatie met D66 is die al snel van tafel gegaan, maar tegelijk kon ik me wel iets voorstellen bij dit motto. De SGP staat bekend als christelijk-conservatief en wordt bij rechts ingedeeld, waar ook partijen als VVD, FvD en Wilders’ PVV zitten. Naast steeds linksere VVD en de wilde PVV en FvD, is de SGP voor rechtse kiezers –inderdaad- een redelijke alternatief.

Ga maar na.

Neem het klimaat. De SGP ontkent niet dat het klimaat verandert, want alles wijst daar wél op. Aan de andere kant voelt de SGP zich absoluut niet thuis bij degenen die zeggen dat we -letterlijk- koste wat kost de ‘aarde moeten redden’. De SGP zegt: steek je kop niet in het zand, maar houd het hoofd koel met een realistisch beleid dat haalbaar, betaalbaar en betrouwbaar is.

Neem de migratiestromen. De SGP stemde tegen het Marrakesh-pact dat kan leiden tot nog grotere volksverhuizingen in de toekomst. Dat moeten we niet willen, en al helemaal niet als een van de dichtstbevolkte landen in de wereld. Maar aan de andere kant moet er wél ruimte zijn en blijven om bijvoorbeeld christenen die met de dood worden bedreigd, tijdelijk op te vangen.

Neem Europa. Van oudsher is onze economie helemaal verknoopt met die van Duitsland en de rest van het Europese vasteland. Nederland is Engeland niet. Maar als de EU nóg meer macht opeist en de nadelen van een EU-lidmaatschap groter worden dan de voordelen, dan houdt het een keer op. Laat de kosten en baten van de euro maar eens onderzocht worden. En kijken hoe de Brexit uitpakt voor de Britten.

Neem corona. Je kunt de coronocrisis en de enorme impact voor de zorg en voor de coronapatiënten en hun familie kleineren. Wie z’n licht opsteekt bij zorgwerkers en gezonde familieleden of vrienden in korte tijd ziet overlijden, praat wel anders. Maar de SGP was wél de eerste partij die pleitte voor maatwerk en nog steeds waarschuwt voor de enorme, nu nog vaak onzichtbare, nevenschade.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Uit de berekeningen van het CPB bleek dat de SGP op termijn financieel de meest solide partij is. Alle partijen die nu veel beloven, vergroten de schuldenberg die nu al de grootste in de geschiedenis is. Vooral de jongere generaties staan voor de immense opgave die schulden af te lossen. Maar ook de ouderen zullen een deel van de rekening gepresenteerd krijgen. De SGP is zo gek nog niet. Een redelijk alternatief, zo u wilt.