Politiek

Ferd Grapperhaus wist wél al eerder van fraudegeval bij kantoor Landsadvocaat

08-03-2021 11:10

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus tijdens een debat in de Tweede Kamer (Screenshot NPO)

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) stuurde vorige week een briefje naar de Tweede Kamer over een fraudegeval bij Pels Rijcken, het kantoor dat de Landsadvocaat levert. Daarin schreef Grapperhaus dat hij in september 2020 op de hoogte werd gebracht van de kwestie en dat de overheid geen slachtoffer was van de fraude. Beide opmerkingen kloppen niet, weet het FD.

Naar nu blijkt had de top van het Openbaar Ministerie hem al in het voorjaar van 2019 ingelicht. Twee dagen later bleek ook dat niet de Staat maar wel andere overheden slachtoffer waren. Zes provincies en ruim 100 gemeenten bleken 13,5 miljoen euro bij de fraudestichting van de notaris in beheer gehad te hebben, waarbij 55.000 euro is buitgemaakt.

In september 2020 werd Pels Rijcken door het Openbaar Ministerie geïnformeerd dat Frank Oranje (notaris en destijds bestuursvoorzitter van het kantoor) onderwerp was van strafrechtelijk onderzoek. Oranje werd toen geschorst. In november pleegde hij zelfmoord. In totaal heeft hij zo’n tien miljoen euro verduisterd.