Binnenland

GroenLinks Amsterdam blijft hardnekkig geloven in duurzame biomassa

10-03-2021 15:59

Foto via: qinghill

De kloof tussen groen wensdenken en bittere realiteit begint nu ook GroenLinks intern te verdelen. Zo liet partijleider Jesse Klaver afgelopen dinsdag in Nieuwsuur nog weten dat de bouw van nieuwe biomassacentrales moet stoppen. Ook wil hij bestaande houtverbrandingsfabrieken zo snel mogelijk dicht.

Opvallend, want dit voortschrijdend inzicht van Klaverman heeft de afdeling in Amsterdam duidelijk nog niet bereikt. In die regio wil Vattenfall namelijk de grootste biomassacentrale van Nederland neerzetten. Een multinational die een nogal intieme band met de groene partij lijkt te hebben. Ook de houtcentrale van het AEB mag van GroenLinks Amsterdam eveneens een rol blijven spelen als duurzame alternatief façade.

Wethouder Marieke van Doorninck van GroenLinks lijkt ondertussen soms net te doen alsof de gemeente maar amper betrokken is bij de energietransitie. Volgens haar weet het stadsbestuur verder ook best wel hoe schadelijk houtverbranding is voor de wereld:

“Biomassa moet alleen ingezet worden als er echt geen andere betaalbare duurzame alternatieven zijn.”

Aldus Van Doorninck in de T.  PvdD-fractievoorzitter Johnas van Lammeren gaat hier niet in mee en spreekt van onwaarheden. Volgens hem zit het college juist vuistdiep in de biomassa. Zo is Amsterdam 100% eigenaar van het AEB en gaan er ook bakken met Mokums belastinggeld naar nieuwe warmtenetten voor de biomassacentrales.

JA21-raadslid Kevin Kreuger heeft eveneens moeite met de passieve rol die het college zichzelf toedicht op dit onderwerp. Terughoudendheid op het gebied van biomassa heeft hij bij Van Doorninkck namelijk nog nooit bespeurd:

“Ze heeft zelf recent met tientallen miljoenen belastinggeld een biomassacentrale gebouwd bij het AEB. Dat is niet terughoudend, dat is juist het gebruik van biomassa aanjagen.”