Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan de Capo di tutti capi

28-03-2021 09:35

KlussenKlussen

Padrino,

Natuurlijk had u gelijk!

Volkomen terecht dat u en Sigrid Kaag jullie loopmeisjes Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren ‘de kwestie Omtzigt’ lieten agenderen, vóór er over de inhoud zou worden gesproken.

Waarom zouden u en Kaag gaan praten met het CDA, zolang Pieter Omtzigt voor die partij in de Tweede Kamer zit?

Jullie zijn geen masochisten!

Jullie gaan niet nogmaals de sfeer en jullie imago laten verzieken door een Kamerlid ín de coalitie dat jullie controleert en dat jullie maffiose praktijken blootlegt.

Stel je voor dat zo’n Omtzigt nóg een Toeslagenaffaire boven water haalt.

Of dat hij het land eraan herinnert dat de Tweede Kamer alleen met die EU-Grondwet akkoord ging omdát de individuele lidstaten dat veto-recht kregen dat u nu wilt afschaffen.

Of dat hij de in Nederland door Nederlandse werknemers gespaarde pensioenen niet wil overdragen aan Brussel.

Of dat hij gewoon nog een keer in de Nationale Vergaderzaal de Rutte-doctrine (die feitelijk de partijkartel-doctrine is) gaat ontrafelen.

Prima als Omtzigt een paar keer voor de Bühne zou twittersputteren tegen het regeringsbeleid waar zijn eigen handtekening onder stond, zoals die twee ordinairtjes uit uw eigen partij altijd doen, maar het moest geen serieuze parlementaire controle gaan worden.

U en Kaag moeten dat gezeik allemaal niet nog een keer hebben.

Bol 7-DaagseBol 7-Daagse

En jullie hoopten dat CDA-leider Wopke Hoekstra, wiens handtekening óók onder alle wandaden van Rutte 3 in het algemeen en de criminele en racistische daden in de Toeslagenaffaire in het bijzonder stond, het wel prima zou vinden als jullie straks bij de onderhandelingen met hem alvast wat alternatieve baantjes voor Omtzigt konden bespreken.

Dan kon het kartel ongehinderd verder.

Dus ik snap heel goed dat Sigrid Kaag (die momenteel óók overwerkt thuis schijnt te zitten) en u Pieter Omtzigt op een ogenschijnlijk nette manier wilden lozen.

Eén Maarten van Traa is genoeg.

Eén Pim Fortuyn is genoeg.

Best wel menselijk van u en Kaag. Die Omtzigt heeft ook een vrouw en vier dochters.

Maar ja, toen ging uw voormalige secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken Ollongren knullig in de fout met dat papiertje…

Plannetje mislukt!

(Advertentie, 20% korting)

Meestal kunnen we wel voorspellen hoe u zich uit kwesties lult die iedere intégere politicus in een fatsóenlijke rechtsstaat de kop zouden kosten.

Maar deze keer niet.

Het voorkomen van een Kamerdebat met dat stuitend arrogante “Niemand gaat hier uitleg over geven” is al faliekant mislukt.

De verdedigingslinie die nieuwe ‘verkenner’ Wouter Koolmees optuigde vol newspeak (“inventariserende voorbereidingsnotitie”) en leugens (“berichten uit de media” over Omtzigts behoefte aan een nieuw baantje), lijkt mij ook niet de beste tactiek.

En buiten de knipmessen van VVD en D66, die u en Kaag per se dit land verder naar de verdommenis willen zien helpen,  kunt u in een Kamerdebat nu even op níemand rekenen.

Mooi, man!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Want ooit is het klaar.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.