Reportage

Chris Aalberts – Vraagje: bestaat er eigenlijk iets treurigers dan Pegida? 

01-04-2021 13:01

Op het Plein voor de Tweede Kamer vond woensdag rond het middaguur een demonstratie plaats van de anti-islambeweging Pegida. De demonstratie was via Facebook aangekondigd. Pegida maakt zich druk over de verkiezing van Kauthar Bouchallikht als Tweede Kamerlid van GroenLinks. De moslima is controversieel omdat ze actief was bij een jongerenorganisatie die banden heeft met de Moslimbroederschap. Bouchallikht ontkent dat.

Woensdag was de installatie van de nieuwe Tweede Kamer en dus ook van Bouchallikht. Pegida wilde dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan en dus was er een demonstratie. Een mooie gelegenheid om te zien hoe groot Pegida is en hoe Pegida in de praktijk demonstreert. Uw verslaggever was van plan er een lang stuk over te schrijven, maar dat is hopeloos mislukt. Het eerste probleem diende zich al meteen aan: probeer op het Plein in Den Haag die demonstratie maar eens te vinden.

Daar stond Edwin Wagensveld dan, met een luidspreker, tussen twee Nederlandse vlaggen. Voor Edwin hing een spandoek: ‘Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme’. Er stonden een man en een vrouw bij, waarvan de man een Pegida-shirt droeg. Bij een auto, die kennelijk gebruikt is om de vlaggen mee te vervoeren, stonden nog eens vier mensen. Dan nog een hoopje journalisten en fotografen, waardoor niet helemaal duidelijk was of er nog meer sympathisanten waren. Het is zeker mogelijk dat nog eens vijf anderen verdekt stonden opgesteld, veilig buiten het bereik van de camera’s.

Edwin vertelde dat Bouchallikht een islamist is. Dat is een beetje een rare conclusie omdat we haar nog maar nauwelijks hebben horen praten en al helemaal niet over haar visie op de islam. Edwin, en later nog twee andere sprekers, gingen rustig verder: de islam is heel slecht en zeer bedreigend en Bouchallikht had nooit in de Tweede Kamer verkozen mogen worden. Er komen sowieso veel te veel moslims in de Tweede Kamer. Het is een treffende illustratie dat Pegida vindt dat er in Nederland eerste en tweederangsburgers zijn.

Ondanks dat er zo goed als niemand op Pegida was afgekomen bleef Edwin stoïcijns in de wij-vorm praten. Er kwam een linkse dame aangelopen die met een fluitje het betoog van Edwin probeerde te verstoren. Dat was echter totaal zinloos, want inmiddels waren de journalisten en fotografen alweer weg en hadden zelfs sommige aanhangers de benen genomen. Misschien moet Edwin toch gewoon eens een andere hobby zoeken.

De beelden: