Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Niccolò Rutte

08-04-2021 09:31

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Meneer Rutte,

Gefeliciteerd!

Ja, meen ik.

Iemand die zoals ik geboren is onder de rook van de Kuip en dus gevuld met Feyenoord-bloed, heeft al heel jong geleerd dat je vaker verliest dan wint.

Maar blijft tegen beter weten in altijd hopen.

Ik had dat ook met politiek.

Mijn interesse in politiek bloeide op ten tijde van Joop den Uyl, Hans Wiegel en Dries van Agt. Naarmate ik ouder werd en de wereld dankzij internet transparanter, kon ik steeds minder om de conclusie heen dat politici in het beste geval ras-opportunisten zijn en in het slechtste geval intens slechte mensen.

Maar ik bleef tegen beter weten in hopen.

Niet meer structureel, maar incidenteel.

Vorige week nog.

Ik dacht echt dat het “Hier scheiden onze wegen, meneer Rutte” van Sigrid Kaag betekende dat D66 nieuw leiderschap in de praktijk wilde brengen en ging afrekenen met de Rutte-doctrine, waarin liegen en bedriegen de modus operandi is.

Een paar uur.

Toen streken Kaag, Wopke Hoekstra van het CDA en u tijdens een schorsing in het debat de plooitjes glad en liet u hun motie van afkeuring tegen u, die door 116 van de 150 Kamerleden werd gesteund, afdrukken op twaalf centimeter breed, ultrazacht papier, zodat u er uw witte behind mee kon afvegen.

En gisteren bleek bij de eliminatie van Kamervoorzitter Khadija Arib, met wie u het altijd zo uitstekend kon vinden dat u ook haar als wisselgeld richting Kaag een dolk in de rug stak, dat de Rutte-doctrine gewoon zal doorgaan.

Erger dan ooit.

VVD, D66 en CDA ruilen straks die lastige lui van de ChristenUnie in voor de naar regeringsmacht hunkerende Jesse Klaver (Welkom in het kabinet, Moslimbroederschap!) en de oude politiek kan “macht en tegenmacht!” predikend worden voortgezet.

Wel woorden, geen daden.

Daarmee moet ik u feliciteren.

Well played.

Niccolò Machiavelli, de Italiaanse politicus en filosoof die vond dat álles is toegestaan voor het verwerven en behouden van macht, had zich geen betere opvolger kunnen wensen.

Ik weet dat u niet over het personeelsbeleid van andere partijen gaat (LOL), maar als u straks als formateur Rutte 4 in elkaar gaat zetten, kunt u natuurlijk wel proberen om de ultieme middelvinger naar de Nederlandse bevolking op te steken.

Ivo Opstelten (VVD) terug als minister van Papierversnippering.

Kauthar (GroenLinks) meteen maar op het ministerie van Onderwerping.

Alexander Pechtold (D66) verlossen van die ruitjesoverhemden bij de rijbewijsfabriek en minister van Bestuurlijke en Huiselijke Integriteit maken.

En als kers op de taart: Hugo de Jonge (CDA) houden. Prikken is voor losers!

En over twee jaar helpen als de dozen van Sigrid Kaag naar het Torentje moeten worden verhuisd en dan zelf met een schaterlach om die sukkels hier naar Brussel vertrekken.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Wat u kan bij het volk, kan ik bij u. Niet open maken als Ankie Broekers-Knol in de buurt is!!!