Juliaan van Acker – Radicalisering van links is een goede zaak

08-04-2021 17:32

Europa is een beschaafd continent. Beschaving wil zeggen dat we ons houden aan hogere normen en waarden in de omgang met anderen. Een noodzakelijke voorwaarde voor beschaafd gedrag is dat we vrij en autonoom zijn. In de Europese beschaving kiezen we zelfstandig en uit vrije wil om ons te houden aan de hogere normen en waarden. Ethiek is onlosmakelijk verbonden met vrijheid en autonomie.

Er zijn veel onbeschaafde landen en culturen. Daar zijn de mensen niet vrij. Ze kunnen niet zelfstandig beslissen. Ze zijn gedwongen te geloven wat anderen dicteren. Afvalligen worden verstoten. Van bovenaf worden ze in hun dagelijks doen en laten gecontroleerd. Iedereen houdt daarom iedereen in de gaten. Censuur alom.

In zekere zin leven we sinds ruim een jaar in minder beschaafde omstandigheden ten gevolge van het coronavirus. We hopen dat dit tijdelijk is, zodat we onze vrijheid en autonomie zullen herwinnen, wat de meerderheid vurig hoopt. Er zijn echter andere bewegingen die onze beschaving bedreigen, zoals de woke- en cancelcultuur, de massa-immigratie van mensen die niet opgegroeid zijn in een klimaat van vrijheid en autonomie, het constant in een negatief daglicht stellen van onze beschaving in de media en in het onderwijs, of de identiteitspolitiek waardoor de meerderheid die hogere ethische waarden voorstaat voortdurend wordt aangevallen en bekritiseerd, met toenemende polarisatie tot gevolg. Vertegenwoordigers van sommige minderheidsgroepen kunnen hierdoor ongestraft hun achterban met achterlijke en haatdragende denkbeelden indoctrineren.

George Nash, een Amerikaans historicus die veel heeft geschreven over de conservatieve beweging, wijst erop dat een aantal fundamentele waarden steeds verdedigd moeten worden om onze hoge beschaving te behouden. Vanuit linkse hoek wordt voortdurend in twijfel getrokken of onze beschaving wel zo hoogstaand is. Er zou sprake zijn van systemisch racisme en het slavernijverleden of het kolonialisme bewijzen hoe verdorven en slecht wij zijn. In het onderwijs worden kinderen en jongeren geïndoctrineerd door linkse leerkrachten. Respect voor onze beschaving en vaderlandsliefde worden de nieuwe generaties niet bijgebracht. Wie conservatief is moet voortdurend op zijn hoede zijn en leeft met de angst gecanceld te worden. Tijd dus om opnieuw sterk op te komen voor onze fundamentele waarden.

Volgens Nash blijft de tegenreactie niet uit. Links raakt zodanig geradicaliseerd dan veel van hun aanhangers beginnen af te haken. Ook in academische kringen komt een tegenbeweging op gang: er is een Academic Freedom Alliance waar honderden vooraanstaande professoren lid van zijn. Bovendien waarderen miljoenen immigranten die gekozen hebben voor de westerse beschaving precies onze vrijheid en autonomie. Helaas zijn er ook miljoenen immigranten die er voor kiezen in getto’s te leven in een cultuur die geen vrijheid en autonomie toestaat.

Om de strijd voor onze beschaving te winnen is het noodzakelijk dat de conservatieven zich verenigen. We moeten gewoon strijdbaarder worden tegen de krachten die onze beschaving haten en geen respect hebben voor de enorme bijdrage die Europa en het Westen in het algemeen hebben geleverd voor een menselijker samenleving. Gelukkig is er een grote meerderheid die onze Europese waarden en normen koestert. Wat ontbreekt is een verbindende kracht die mensen aanzet om op te komen voor al het waardevolle van onze beschaving en voor de erfenis van vorige generaties.

Indien de VVD haar oorspronkelijke idealen in ere zou herstellen en zou samengaan met de CDA, de PVV, FvD en de kleine christelijke partijen, dan ontstaat een enorme macht om de ondermijning van onze beschaving door de linkse partijen een halt toe te roepen. Samenwerking met links is, gezien de destructieve kracht ervan, in deze tijd meer dan ooit een vorm van verraad.

Nu lijkt die vereniging nog ver weg, maar zullen de komende ontwikkelingen er ons niet toe dwingen? Als de economische omstandigheden desastreus worden, zal er geen geld meer zijn voor linkse hobbies. Dan zal de bevolking uit pure angst en zelfbehoud kiezen voor de fundamentele waarden die in onze beschaving vrede, welzijn en welvaart hebben gebracht. Covid-19 kan een keerpunt zijn waardoor we de juiste weg terugvinden.

Kortom, in feite is het een goede zaak dat links zo geradicaliseerd is. Hoe meer transgenders en soortgelijk volk, hoe meer de meerderheid van de bevolking de waarde van het traditionele gezin zal beseffen. Hoe meer kleurpieten en lente-eieren, hoe meer men zal terug verlangen naar de tradities uit een tijd waarin er nog verbondenheid was tussen de mensen. Hoe meer er mensen zijn die (moeten) kiezen voor euthanasie, hoe meer we ons zullen afvragen of we niet meer ons best moeten doen om onze ’vader en moeder te eren’.

Conservatief-rechts kan de aandacht weer op het positieve richten, tegen de media en linkse partijen die op het negatieve focussen. Conservatieven moeten de vraag stellen wat hun doelen zijn, hoe we onze vrijheid om te zeggen en te doen wat wij willen, kunnen heroveren. Zij kunnen bij de bevolking het gevoel aanwakkeren dat het de moeite waard is om onze waarden en normen te verdedigen en te verbeteren in plaats van ze te ondermijnen. Wij moeten gewoon strijdbaarder worden, want er staat zoveel waardevols op het spel. Zou Mark Rutte het roer kunnen omgooien om de Redder des Vaderlands te worden?

Juliaan van Acker is emeritus hoogleraar aan de Radbouduniversiteit Nijmegen en publiceerde onlangs Een moreel kompas voor de 21ste eeuw.