Richard de Mos – Haagse GroenLinks wethouder Bert van Alphen schaft integratie af

08-04-2021 14:11

De skyline van Den Haag (Pixabay)

De gemeente Den Haag schaft, bij monde van GroenLinks wethouder Bert van Alphen, het integratiebeleid af. Het Haagse stadsbestuur, waar de VVD zich laat muilkorven door de kleinste coalitiepartij, gaat voortaan vooral inzetten op ‘verbinding’. Dat zou nodig zijn omdat de samenstelling van de stad flink is veranderd. De helft van de stad bestaat uit inwoners met een migratie-achtergrond. Daarom mag iedere Hagenaar van de GroenLinkser zelf zijn eigen identiteit bepalen, behalve als je wilt vasthouden aan de Nederlandse cultuur. Daar waar wordt weggekeken bij radicale Koranscholen waar aan kinderen waarden worden bijgebracht die haaks staan op die van onze democratische rechtsstaat, staat het door GroenLinks geïndoctrineerde stadsbestuur wel vooraan om een stevig, verplichtend en resultaatgericht integratiebeleid ter ziele te dragen.

In de Haagse nota ‘Bouwen aan een verbonden stad’ staat hoe de gemeente om wil gaan met de grote verscheidenheid aan talen, culturen, religies en sociaaleconomische posities. Volgens verantwoordelijk wethouder Bert van Alphen vraagt de ‘nieuwe werkelijkheid’ in de stad om een nieuwe visie. De stad indelen in mensen met en zonder migratieachtergrond doet geen recht meer aan de verscheidenheid van groepen en identiteiten in de stad, vindt hij. Concreet betekent deze nieuwe koers dat niet alleen meer iets wordt verwacht van inwoners met een migratieachtergrond, maar ook van oorspronkelijke Hagenaars.

De GroenLinks wethouder gaat helemaal voorbij aan het feit dat door aanhoudende immigratie de bevolkingssamenstelling in de grote steden in onbalans is en dat er groeperingen zijn die zich afzetten tegen de Nederlandse samenleving. Groeperingen die ervoor zorgen dat wij straks helemaal niet meer zelf onze eigen identiteit mogen bepalen.

Zo bleek uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC Handelsblad in 2019 dat kinderen op salafistische weekendscholen te horen krijgen dat mensen met een ander geloof de doodstraf verdienen. Ook horen zij dat ze zich af moeten keren van de Nederlandse samenleving, samen met de beginselen van gelijkheid en vrijheid. Wij staan pal voor de vrijheid van godsdienst, die is ons net zo dierbaar als de vrijheid van meningsuiting. Maar het jihadisme en het salafisme zijn deel van een rechts-extremistische ideologie: het islamisme. Wethouder Van Alphen wil verbinden, maar rept in zijn nota met geen woord over stromingen die antidemocratisch gedachtegoed prediken. Het ontbreekt het Haagse stadsbestuur aan politiek leiderschap om een einde te maken aan het bestaan van parallelle moslimgemeenschappen in Nederland, waar aan kinderen ondemocratisch gedachtegoed wordt overgebracht. We weten dat er moskeeën zijn die worden gefinancierd door ondemocratische landen. Maar wegkijken is gemakkelijker dan optreden. Zo heeft Van Alphen nog geen idee hoe om te gaan met de beleidsreactie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangaande de ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen. En bij terroristische aanslagen, zoals in oktober vorig jaar in Frankrijk, wel massaal verbaasd zijn.

Het is heel simpel: iedereen mag denken en geloven wat hij of zij wil, je mag voor en tegen van alles zijn, maar je mag geen haat zaaien, niet oproepen tot geweld en niet discrimineren. In onze visie zou het samenleven met elkaar moeten gaan over fundamentele gelijkwaardigheid. Voor iedereen gelden dezelfde rechten en plichten, ongeacht religie, kleur, afkomst of sociale status. Pas dan kan er solidariteit ontstaan. We hebben daarbij de rotsvaste overtuiging dat integratie dé sleutel is voor goed samenleven. Daarbij is er voor immigranten geen andere keuze dan je aanpassen aan Nederland. En dat bereiken we door te handhaven op duidelijke normen en waarden. Hierbij zijn taal, onderwijs en werk een onmisbare drie-eenheid voor nieuwkomers om succesvol in onze samenleving te integreren. Als we daarbij streng zijn, hebben we straks een betere samenleving. Dit houdt in dat wij inzetten op een goede inburgering en dat wij immigranten die weigeren om onze taal te leren uitzonderen van bijstand en andere inkomensondersteunende maatregelen. Hetzelfde geldt voor werkweigering.

Het zal u niet verbazen dat wij stevige oppositie zullen voeren tegen het plan van het Haagse college om het integratiebeleid af te schaffen.

Richard de Mos is fractievoorzitter bij Hart voor Den Haag, Nino Davituliani is raadslid