Chris Develing – Europees recht en Victoria Koblenko

09-04-2021 17:03

Victoria Koblenko (Screenshot VI)

Ondanks de titel – en de winst van D66 – gaat dit stukje niet over Europees recht. Dat zou saai zijn. Nee het gaat over Victoria Koblenko. Meer specifiek de haardracht van deze roomwitte uitoefenster van het beroep tv-persoonlijkheid. Dat haar is Europees recht. Zo mooi recht, daar kan een vrouw met kroeshaar slechts van dromen. Wat zeg ik nu? Europese uiterlijke kenmerken mooi noemen? Jawohl, maar ik vind kroeshaar ook mooi. Ik zeg alleen dat Afrikaanse kroes nooit Europees recht wordt en andersom idem dito.

Maar we zijn tolerant én we kunnen heel veel. Dus wat blijkt: Afrikaans krom kan gewoon Europees recht worden. Je moet er wel wat voor doen, maar dan is het ook prachtig. Neem een Sylvana Simons in haar jongere jaren. Prima kapsel, gemaakt van (r)echte Afrikaanse haren.

Maar Victoria is – in tegenstelling tot Sylvana – in opspraak geraakt vanwege een oude foto waarop ze te zien is met zogenaamde cornrows, dat zijn zeg maar Afrikaans kromme haren in een figuurtje. Lang dat het duurt om dat zo te krijgen! Maar in plaats van een buiging voor al dat stilzitten, krijgt ze nu het verwijt een blanke racist te zijn en nog lang geen wedergeboren witte woke.

Culturele toe-eigening wordt het genoemd. Want het is haardracht van Afrikaanse mensen, of zoiets, ik had geen zin om het te lezen. En dat mogen alleen Afrikaanse vrouwen dragen. Het is namelijk helemaal geen compliment om Afrikaanse haardracht te imiteren, maar typische koloniale diefstal, aldus de vermoeiende woke lezing (denk ik).

En wat doet Victoria? Die wil gewoon in de Kalverstraat kunnen blijven rondsloffen, dus gaf ze toe aan de psychose die onze samenleving al zo lang doet denken aan een warrige vrouw met lippenstift ver voorbij de grenzen van haar lippen – waarvan ik lange tijd heb gedacht dat dát juist racistisch was.

Victoria had net zo goed schoensmeer op haar gezicht kunnen smeren, zo racistisch was haar foto en ze weet het zelf maar al te goed. Op haar Instagram zegt ze sorry en noemt ze zichzelf een racist. Dat levert haar vast veel complimentjes op van feministen met ongevlecht Europees okselhaar. “Doe ik het goed? Zal ik mezelf anders slaan? Kijk ik sla mezelf in mijn racistische rotgezicht … met een krultang .. uit China!!

Victoria stijlt weer recht wat krom was. Maar het was niet krom omdat het niet klopte, ze vond krom haar juist mooi. Het was een eerbetoon aan de Afrikaanse cultuur. Normale mensen nemen mooie dingen namelijk van elkaar over. Aan mooie trends willen we graag meedoen en zo verspreiden we mooie dingen. Maar nee, recht moet recht blijven, zegt sektarisch links, en we mogen niet mixen. Het lijkt wel een Oud-testamentische groentetuin (kudo’s voor wie dit snapt) maar dan niet symbolisch. Of een salafistische moskee met de vrouwen achter en de mannen vooraan. Of een klein zwart meisje achterin de bus, omdat haar ras bepaalt wat haar opties zijn.

Je zou bijna zeggen dat de anti-racisten de racisten zijn. Maar dat kan niet. Want dan zou hun naam niet kloppen. En dat zou krom zijn. En dus racistisch.