Media

Herman Brusselmans: ‘Bert Brussen, een gast naar mijn hart’

09-04-2021 20:26

“Ik ben content dat ik nog altijd van mijn schrijverschap kan leven. Zelfs nu ik door die corona niet kan optreden en dus ook veel inkomsten misloop. Ik heb geluk dat ik drie vaste columns in de week heb. In Humo, al 25 jaar, en op de site van Powned. En dan heb ik er onlangs een nóg rechtser platform bijgekregen: ThePostOnline.”

Maakt het je uit wáár je columns staan?

“Zolang ik maar kan doen wat ik wil. Ik had de opdracht van ThePostOnline net een week aangenomen, toen iemand me zei: ‘Je weet toch dat dat extreem-rechtse gasten zijn?’ Ik wist dat niet. Ik dacht: ik ga dat eens uittesten. Dus was mijn tweede column een scheldpartij op Geert Wilders. ‘Weg met Wilders! Leve het linkse gedachtengoed!’ Maar die hoofdredacteur, Bert Brussen, die vond dat fantastisch. Een gast naar mijn hart.

Pfff, nou ja, it pays the rent. En het staat er in één ruk op, de rest van de dag kan ik met Lena een terrasje pakken of op de motor naar zee rijden.”

Bron: Volkskrant.

Kijk, als je een columnist inhuurt dan huur je een columnist in. En dan zeg je: ‘Ik geef jou geld, jij doet waar je goed in bent, wij gaan dat dan publiceren. Mocht iemand zeiken dan staat vooral jouw naam er onder dus je moet er zelf mee kunnen leven.’

Huur anders geen columnist in! Hoe moeilijk kan het zijn?

Ja okee, sommige columnisten blijken na drie columns een kutcolumnist te zijn en die wil je dan weer kwijt, of ze worden door een ander medium weggekocht, of ze gaan ineens niet kloppende feiten in plaats van meningen publiceren, maar dat zijn eigenlijk altijd columnisten die zichzelf aanbieden en desnoods geld toegeven om te mogen publiceren, niet het soort met een oeuvre van hier tot Gent en weer terug.

Nu maar hopen dat Herman Brusselmans tenminste net zo oud wordt als Herman Tjeenk Willink (dat is oud hoor!) en nog maar lang kan blijven schrijven wat hij wil. Alles kan schrijven wat hij wil. Hij kon wel eens één van de laatsten zijn die nog dúrft te schrijven wat hij wil.

(Het oeuvre van Herman Brusselmans op TPO.nl is alleen te lezen met een TPO+-abonnement. Hier neem je nu meteen zo’n abonnement en daar lees je nu meteen alle columns van Herman Brusselmans.)