Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Hugo de Jonge

10-04-2021 09:31

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Meneer De Jonge,

Ik zag gisteravond een zelfgenoegzame klootzak bij ‘Beau’ zitten.

Natuurlijk had hij foutjes gemaakt, want iedereen maakt foutjes tijdens een crisis, maar grosso modo was hij fantastisch bezig. In beeld illustreerde hij dat met een minzaam lachje bij het beluisteren van kritische vragen en door letterlijk twee grote duimen voor zichzelf omhoog te steken.

Die zelfgenoegzame klootzak was u.

Omdat ik na ruim een jaar die ingestudeerde propagandametaforen wel ken, bekeek ik tegelijkertijd op mijn telefoon even het echte nieuws.

De Telegraaf had een reportage uit het UMC in Utrecht.

De feiten?

“Slechts één van de tien personen is een ’blanke oudere man met flink overgewicht’ die eerder tijdens de pandemie als de ’gedoodverfde ic-kandidaat’ werd gezien.”

“Enkele bedden naast de blanke, oudere, corpulente man liggen twee op het oog fitte dertigers, van wie niet bekend is dat ze ’een medische voorgeschiedenis’ hebben.”

“Doordat de oudste burgers, en mensen met een ruim te hoog BMI, worden gevaccineerd, krijgen we nu de jongere mensen binnen. Nou, je ziet ze liggen. Geloof mij, het kan echt iedereen overkomen dat ze hier worden binnengebracht.”

“Wij hebben ook al meegemaakt dat zwangere vrouwen op de ic zijn opgenomen.”

“Ongeveer driekwart overleeft het. Een kwart niet.”

“Veel personeel loopt, meer dan ooit, op zijn laatste benen. Het ziekteverzuim is hoog: ruim 15 procent.”

“Het tiende bed dat ze in het hart van het land op de beneden-ic graag leeg hadden willen laten, is inmiddels ook bezet, en in de hoek van de ruimte gezet.”

“Als het zo doorgaat, wordt over twee à drie weken een kritiek punt wordt bereikt: het vreselijke ’code zwart’. Dat kan erop uitdraaien dat er keuzes gemaakt moeten worden wie wel en wie niet wordt behandeld.”

“Een van de twee moet je dan laten overlijden.”

In een ander Telegraaf-artikel stond: “In de ziekenhuizen is maar 17 procent van de zorgverleners gevaccineerd.”

En NRC Handelsblad schreef: “Het beschamend lage vaccinatietempo kost levens en welzijn.”

Toen u zichzelf bij Beau feliciteerde met het zetten van de driemiljoenste ‘prik’ in Nederland, vergat u er namelijk bij te zeggen hoeveel mensen volledig zijn gevaccineerd.

Dat waren er volgens het RIVM op 4 april… 806.424.

Zelfs de Staatsomroep NOS, toch altijd bereid om een ploegje te sturen als u weer een pr-momentje heeft, dacht: laten we het succesvolle beleid van Hugo de Jonge eens in één plaatje samenvatten.

Dit plaatje:

 

Het vat uw totale optreden tijdens de coronacrisis, van de eerste tot de laatste minuut, perfect samen.

Too little, too late.

En er nog trots op als een beer met zeven uweetwellen ook.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Voor vrouw en kinderen deze keer.

PS2. Me nieuwe Nieuwsbrief is uit. Met iets over het ‘leven en welzijn’ dat u op uw geweten heeft.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.