Politiek

Aardig die discussie over terrassen maar het is nog helemaal geen terrasweer

12-04-2021 16:43

Terras! (Pixabay)

Sympathieke oproep van de burgemeesters van de vier grote steden om de terrassen zo snel mogelijk te openen maar is het eigenlijk al terrasweer? Nou nee, het is hartstikke koud, nat en bewolkt. En dat blijft het voorlopig ook. Wie een blik werpt op Weeronline ziet dat het de komende tijd ook nog koud, nat en bewolkt blijft. Vanaf donderdag 22 april begint het er een beetje op te lijken met een verwachte 17 graden. Aan de andere kant: niets wat een beetje terrasverwarmer en glühwein niet kan oplossen, nietwaar?

Zondag werd bekend dat het kabinet voorlopig niet van plan is de verschillende maatregelen te verruimen.  Dinsdag geven de demissionaire premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een persconferentie waarin ze een stappenplan presenteren met de volgorde van de beoogde versoepelingen. Naast de avondklok, terrassen en winkels zijn dat het openen van hogescholen en universiteiten, de naschoolse opvang en het verder openen van het voortgezet en het middelbaar onderwijs. De Tweede Kamer debatteert donderdag vervolgens over de kwestie.

Als de terrassen al open gaan dan is dat vanaf 28 april. Hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal die werkt in het Leids Universitair Medisch Centrum en zag de intensive care in zijn ziekenhuis volstromen. Hij denkt niet dat de ic op 28 april zomaar leeg is, maar het geeft wel tijd, zegt hij tegen RTL Nieuws:

“De ic’s in Nederland liggen net zo vol als vorig jaar april, toen we allemaal bang voor het virus thuiszaten.” Nu zijn we een stuk minder bang. Nadat er begin dit jaar een stagnatie te zien was in de ziekenhuiscijfers, stijgen die de laatste weken juist weer. “We moeten kijken of de huidige opnamestijging aanhoudt. Daar is tijd voor nodig.”

Nog beter is vaccineren, volgens Rosendaal:

“Op onze ic liggen voornamelijk 50-plussers. Als je die groep hebt gevaccineerd, dan loopt de ic leeg. Daarom is het ook zo ongelukkig dat we zijn gestopt met het prikken met AstraZeneca.”

Waarvan akte.