Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Isabelle Diks

18-04-2021 09:31

Mevrouw Diks,

Wat dacht u?

Als het CDA in Den Haag een Clowntje Clusterfuck heeft, kan GroenLinks in Groningen niet achterblijven?

Want als wethouder van armoede(bestrijding) twee keer in drie weken de toorn van bijstandtrekkend Groningen over je heen krijgen door ‘onhandige uitspraken’, da’s gewoon knap.

Drie weken geleden zei u over uw eigen doelgroep: “Een kind dat in armoede opgroeit, ziet niet dat de ouders elke dag naar hun werk gaan. Dan kun je ook denken: goh, als je thuis op de bank ligt, krijg je je geld ook wel.”

Toen u daarop door de PvdA werd aangesproken, noemde u die uitspraak zelf “afgrijselijk”. Maar context en blablabla.

En nu ging u over die eerste uitspraak heen met: “Mensen die in armoede leven moeten goed nadenken voordat ze aan kinderen beginnen.” U wilde ze het natuurlijk niet verbieden, maarrr…

En toen u daarop door de SP werd aangesproken, claimde u dat niet gezegd te hebben, terwijl er toch heus beeld en geluid van is.

Ik moest gniffelen.

BabyBaby

Zégt u eens een keer verstandige dingen, krijgt u de hele goegemeente over u heen.

Ja, er zijn veel mensen die er niets aan kunnen doen dat ze in armoede leven, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of nooit hebben leren lezen of schrijven. Maar er zijn in heel het land inmiddels generaties kinderen opgegroeid die hun ouders nooit hebben zien werken omdat het gratis geld toch wel werd gestort. En níemand kan met droge ogen beweren dat zulke ouders een goed voorbeeld voor hun kinderen waren.

Dat is geen afgrijselijke uitspraak, dat is gewoon een waarheid als een koe.

En dat mensen die al in armoede leven goed moeten nadenken voor ze aan kinderen beginnen, is eveneens hartstikke waar.

Het is nu eenmaal een feit dat de plek waar je wieg staat mede bepalend is voor hoe het je in je verdere leven vergaat.

Bovendien: iederéén moet goed nadenken voor-ie aan kinderen begint.


Ik zou het bijvoorbeeld mensen die tienduizenden euro’s gemeenschapsgeld bij elkaar frauderen door hun echte woonadres niet op te geven adviseren.

Of mensen die de geest van de wet negeren en naar de letter van de wet een zo groot mogelijke greep uit de staatsruif doen.

Of mensen uit het openbaar bestuur die een terugbetalingsregeling treffen, maar weigeren openheid te geven over de inhoud en voortgang daarvan.

Of mensen die een collega-Kamerlid in een motie laten vragen om meer subsidie voor het bedrijf waarvan hun man de baas is.

Er is immers genetisch gezien 50 procent kans dat het kind van zo iemand óók een kutkarakter krijgt.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Want uw exemplaar zal inmiddels aan vervanging toe zijn.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Ahmed of via mevrouw Dijkgraaf.