Portemonnee

AFM wil graag dat helemaal niemand onder de 55 ooit nog een hypotheek kan krijgen, want studieschuld

22-04-2021 12:01

Een 'eigen huis' voor starters, vanaf 985.500 k.k.


Ben jij millennial of verkeer je tenminste in de leeftijd dat je bij zo’n hinderlijke maar verloren dramgeneratie hoort? En heb je dus een studieschuld omdat dat nou eenmaal moest van de overheid, studieschuld maken? Dan heb je geluk: je moet tot pak hem beet je 55ste gezellig bij je ouders thuis gaan wonen want als starter de woningmarkt betreden zit er voor die leeftijd gewoon niet meer voor je in.

Reden: de Autoriteit Financiële Markt (AFM) wil graag dat je studieschuld (doorgaans tienduizenden euro’s) voortaan opvraagbaar is bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) zodat banken dan ook echt zeker weten dat je absoluut helemaal nooit een hypotheek kunt betalen omdat je zo achterlijk veel schuld hebt. (Het BKR, een uitermate onvriendelijke en ontransparante betuttel- en dramorganisatie zeurt al jaren om het verplicht mogen registreren van studieschuld aangezien het slopen van dromen en het kapotmaken van liefst nog jonge levens één van de belangrijkste doelstellingen is van deze paternalisme-organisatie.)

Momenteel is je studieschuld nog niet bij het BKR geregistreerd en kun je moeiteloos tegen de bank liegen dat je echt geen schulden hebt (pro-tip, komen ze namelijk nooit achter want staat nergens geregistreerd) bij het aanvragen van een hypotheek. Maar als die studieschuld wel staat geregistreerd gaat dat niet meer en kun je fluiten naar een hypotheek. Heel lang fluiten, een serieuze studieschuld los je niet zomaar af in een jaartje of wat.

Toegegeven, op de huidige woningmarkt maakt dat verder niks uit, want tenzij je genoeg verdient om een miljoen euro hypotheek te krijgen kun je nog geen ingebouwde muurkast kopen, maar er was tenminste nog een béétje perspectief op misschien wel ooit hypotheek genoeg voor een eigen woning. Maar dankzij het immer aan de menselijke maat denkende AFM is ook dat laatste perspectief straks foetsie en is Nederland spoedig de trotse bezitter van een complete generatie waarvan helemaal niemand nog een eigen woning bezit omdat de bank zegt dat ze geen 400 euro per maand kunnen ophoesten maar wel ongestoord 1200 euro per maand aan huur moeten betalen. Een soort omgekeerde babyboomergeneratie zeg maar, qua vastgoedbezit, in de tijd dat de babyboomers starters waren kostte een sjiek pandje in de randstad een symbolische gulden want gekraakt (‘uit ideologische redenen hoor!’) of twintigduizend gulden inclusief aflossingsvrije hypotheek met een waarde van 600% van de woning, no questions asked.

Goed nieuws natuurlijk voor prins Bernhard junior en al die andere vastgoedverzamelaars want zonder meebiedende starters met hun NHG-hypotheekje hoeven ze nooit meer over te bieden en dat scheelt toch maar weer mooi een splitsbaar randstedelijk studentencomplexje of drie extra per jaar.

Hoe de AFM eigenlijk voor zich ziet hoe er in de toekomst überhaupt nog woningen moeten worden gekocht door modale gezinnen, aangezien elke student zo’n beetje door de overheid een studieschuld in de maag gesplitst heeft gekregen, blijft een raadsel maargoed, de AFM heeft wel gelijk als het zegt dat daardoor helemaal niemand ooit nog betalingsproblemen met de hypotheek zal hebben, zoals je ook geen verkeersdoden meer zult hebben als je deelname aan het verkeer afschaft en alle schulden als sneeuw voor de zon verdwijnen als elke schuld vanaf 1,50 euro voortaan wordt vermeld bij het BKR en tenminste 5 jaar na aflossen blijft staan.

Sommigen noemen zoiets ook wel eens een Pyrrusoverwining maar de technocraten van het AFM noemen dat gewoon winwin, die wonen zelf namelijk allemaal in een koophuis, lang geleden gekocht, mét verzwijgbare studieschuld en 100% aflosbare hypotheek van 166% woningwaarde.

Zij wél.

Lees ook: Studieschuld BKR-registreren is domste idee ooit