In een drammerig en miljardenverslindend Klimaatakkoord staat dat er wind- en zonneparken moeten komen. Steeds vaker duiken grootschalige parken op en de komende maanden vallen er verdere besluiten over waar de windmolen- en zonneparken moeten komen. Ondertussen groeit het verzet van burgers die zich niet gehoord voelen. Overal in het land zien we protesten tegen plaatsing van windmolens en zonneparken.
Het protest wat je nu nu overal ziet, ontstaat omdat mensen veel te laat in het proces van besluitvorming worden betrokken. Bewoners mogen pas iets zeggen op de inspraakavond, als er eigenlijk al niets meer te zeggen valt. Mensen voelen zich gepasseerd en niet serieus genomen. En waar enerzijds de burger mag bloeden voor de falende energietransitie, worden anderzijds de zakken van zogenaamd groene exploitanten goed gevuld. Vandaag nog verscheen het bericht in De Telegraaf dat een groot deel van de overheidssteun als overwinst in de portemonnee van subsiedievreters zou verdwijnen. Uit een promotieonderzoek van econoom en energie-expert Daan Hulshof blijkt dat dit gaat over 30 tot 50 procent van de uitgekeerde subsidies voor windturbines.
De landschapsvervuiling die deze gesubsidieerde windmolens met zich meebrengen verpesten het uitzicht, hebben hinderlijke slagschaduw van ronddraaiende wieken, veroorzaken hoofdpijn door laagfrequent geluid en zorgen voor waardedaling van woningen. Vraag omwonenden van een windpark naar hun bezwaren en ze dreunen dit rijtje moeiteloos op.
Uit een inventarisatie van de energieplannen van alle Nederlandse regio’s blijkt dat uiterlijk in 2030 zo’n 3180 windmolens en 68.900 voetbalvelden vol zonnepanelen worden gerealiseerd. De plannen zijn vastgelegd in regionale energiestrategieën. Experts zien grote problemen. Ze vrezen voor verloedering van het landschap en veel weerstand van burgers.
Dit doordrambeleid zorgt voor een bom onder het draagvlak van de transitie van fossiele naar schone energie. Een gemiste kans. In plaats van windmolens op land en velden vol zonnepanelen, pleit ik ervoor om zoveel mogelijk huizen te voorzien van zonnepanelen op de eigen daken. Als we zonnepanelen op daken van huizen leggen in plaats van dat we mega zonneparken en windmolens aanleggen, hebben we drie keer winst. We houden ons landschap mooi, we stappen over op schone energie én we realiseren voor onze inwoners een lagere energierekening.
Naast zonnepanelen op daken ook pleit ik ook voor andere schone alternatieven, zoals kernenergie. Het landschap mag niet verloren gaan door kansloos gedram.