Politiek

CIDI: Kamerleden zo snel als mogelijk op werkbezoek naar Auschwitz

03-05-2021 15:34

Auschwitz, Holocaust, Shoa
Auschwitz. (Pixabay)

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) roept Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) op een eerder voorgenomen studiereis naar het voormalig Duitse vernietigingskamp Auschwitz in Polen weer op de agenda te zetten. In 2019 kondigde toenmalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) aan een bezoek aan Auschwitz te willen organiseren voor de leden van de Tweede Kamer. De reis zou april vorig jaar plaatsvinden maar ging niet door vanwege het oprukkende coronavirus.

Lees ook – Merendeel Tweede Kamer naar vernietigingskamp Auschwitz in Polen

Aanleiding voor de oproep van het CIDI is de vergelijking van Forum voor Democratie (FvD) van de huidige coronamaatregelen met de onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. In een poster legt FvD een verband tussen de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en het coronabeleid van het kabinet. CIDI-directeur Hanna Luden:

“Het is misplaatst. Ze snappen het verschil tussen de Tweede Wereldoorlog en nu niet. Het is onvergelijkbaar. Ik verdenk Forum van sensatie zoeken om hun punt te maken.”

De actie van FvD die volgens het CIDI het leed van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bagatelliseert en misbruikt voor eigen politiek gewin, ‘toont een zorgwekkend gebrek van historisch besef’. Steeds meer groeperingen denken dat het acceptabel is Holocaust-vergelijkingen te maken om een punt te maken, meent het CIDI.

Bert BrussenZo pijnlijk dom zijn FvD-aanhangers

Video – FvD’er Pepijn van Houwelingen vergelijkt quarantaineplicht met Holocaust