Politiek

Ferd Grapperhaus gaat toch maar onderzoeken of necrofilie strafbaar moet worden

04-05-2021 11:45

Minister van Justtie en veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA). (Screenshot Youtube)

In maart bleek na een publicatie van de Volkskrant dat necrofilie niet strafbaar is (Gruwelijk verhaal hier). Bovendien was minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus niet van plan om daar wat aan te doen. Volgens de bewindsman kunnen de daders meestal ook worden gestraft voor moord of doodslag. Daar namen SGP, SP en D66 echter geen genoegen mee en eisten opheldering van Grapperhaus.

Die kwam maandagmiddag. Grapperhaus is om, hij heeft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) opdracht gegeven de mogelijkheden tot strafbaarstelling van necrofilie te onderzoeken. Dat moet dit jaar nog plaatsvinden, daarna zal Grapperhaus besluiten of hij aanleiding ziet tot een aparte zelfstandige strafbaarstelling.

Overigens heeft de Tweede Kamer zelf zitten slapen, zegt Grapperhaus in zijn beantwoording. Hij wijst op een onderzoek van datzelfde WODC dat in 2016 naar de Kamer is gestuurd. In dat rapport Herziening van de zedendelicten? (PDF) staat dat er geen adequate wetgeving bestaat voor het seksueel misbruiken over een overleden lichaam.

Grapperhaus:

“Noch bij de behandeling van de beleidsreactie op het onderzoek, noch in de adviezen bij de consultatie van het voorontwerp seksuele misdrijven en de behandeling daarvan in uw Kamer, heb ik signalen ontvangen dat er een (maatschappelijke) behoefte bestaat necrofilie afzonderlijk strafbaar te stellen.”

Waarvan akte.