Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan v/h Ryanne van Dorst

06-05-2021 09:31

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Beste v/h Ryanne,

Dus je heet vanaf nu ‘Raven van Dorst’.

Omdat je jezelf wilt ‘on-normaliseren’. Je wilt afstand nemen van het binaire systeem waarmee het gros van de maatschappij is ingericht, van mannetje/vrouwtje tot links/rechts. Weg met de hokjes!

Joh, ik vind het allemaal best.

Niet dat ik net als Chantal Janzen, Claudia de Breij, Eric Corton en de onvermijdelijke Georgina Verbaan meteen deugpunten ga scoren door op social media dingen als “Fantastisch dat jij bestaat, Raven” te roepen. Ik vond je, als ik je op tv zag, altijd al een tof wijf.

Tof mens, bedoel ik.

Tof beest ook, trouwens.

Whatever.

Wat me gisteren, toen je op Instagram meldde met welke voornaam je voortaan wilt worden aangesproken, extra voor je innam, was het ontbreken van drammerigheid.

“Ik zou het bijvoorbeeld tof vinden als jullie proberen om mij niet meer in de vrouwelijke vorm aan te spreken”, schreef je.

Dat klinkt zo weinig militant, zo beleefd, dat ik zeker weet dat iedereen voortaan z’n best zal doen om jou niet meer in de vrouwelijke vorm aan te spreken.

Ja, dacht ik, zo kan het óók.

Eat that, drammers.

En helemaal mooi vond ik je ondertekening:

Raven

(Die / Hen / Kijk maar)

Lekker luchtig.

Nergens leg je iemand op om dat inmiddels door de media omarmde ‘hen’ te gebruiken voor iemand die geen ‘hij’ of ‘zij’ wil worden genoemd.

Want dat ‘hen’ in de derde persoon enkelvoud doet elke keer als ik het zie pijn aan mijn ogen.

Dat dram je er bij mij niet in.

Ik bedoel: ‘hen’ in je broekje.

‘Hen’ is een persoonlijk voornaamwoord dat wordt gebruikt bij de derde persoon méérvoud na een voorzetsel (“Ik kots op hen”) of als lijdend voorwerp (“Ik verafschuw hen”).

Daarnaast betekent ‘hen’: vrouwtjeskip.

Beetje raar om geen ‘zij’ meer genoemd te willen worden, maar wel ‘vrouwtjeskip’.

Enfin gast, ik wens jou het allerbeste!

Groet,

JanD

PS. Cadeautje! Kijk maar wat het wordt.

PS2. En de nieuwe Nare Jongens Podcast is uit. Met wappies en… stofzuigers.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Backme of via mevrouw Dijkgraaf.