Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jesse Klaver

12-05-2021 09:31

Beste Jesse,

Vandaag tekent de Tweede Kamer, met de benoeming van SER-voorzitter Mariëtte Hamer tot informateur, jouw politieke doodvonnis.

Ja, ik weet dat Hamer het eerst alleen over de inhoud gaat hebben en dat GroenLinks in ruil voor regeringsdeelname bij elk kruisje wil tekenen.

Bovendien: de VVD van Mark Rutte is sinds 2010 dermate ver naar links afgegleden (klimaat, migratie, eurofilie, individuele vrijheidsberoving, wokeness) dat de schetsen van het regeerakkoord inmiddels beter passen bij jouw activistenclubje dan bij wat ooit de liberalen waren.

En ik weet dat Hamer het daarna over de bestuurscultuur gaat hebben. Hét modewoord van 2021. Er moet een héél nieuwe bestuurscultuur komen.

KlussenKlussen

Dit wordt al wat moeilijker voor jouw partij. De bestuurscultuur van GroenLinks (in het post-terrorismetijdperk) laat zich het beste kenmerken door vier vrouwelijke gezichten van jouw partij.

In Amsterdam hebben jullie het tweematenmetertje Femke Halsema (die de onbetrouwbare overheid symboliseert). In Groningen hebben jullie de graaigriet Isabelle Diks (die de zakkenvullershypothese bevestigt). En in Den Haag hebben jullie de #MeToo-apologeet Liesbeth van Tongeren (die kwetsbaremensenhaat toont). En dan is er natuurlijk het de moslimbroederschapmeisje Kauthar Bouchaldinges (die jullie natuurlijke hang naar het terrorisme een gezicht geeft).

Dus of jullie überhaupt in beeld komen in Mariëtte Hamers derde fase, wanneer het over ‘wie met wie’ gaat, is maar zeer de vraag.

LOL.

Dat is natuurlijk helemáál niet de vraag.

 

Na Herman Tjeenk Willink van de PvdA nu Mariëtte Hamer van de PvdA als informateur. Een mevrouw die van 1998 tot 2014 namens de PvdA in de Tweede Kamer zat en die geen andere politieke cultuur kent dan de oude politieke cultuur.

Dat betekent dat Rutte, Kaag en Hoekstra hebben besloten dat niet jij, maar Lilianne Ploumen de komende jaren mag aanschuiven in de achterkamertjes en dat Mariëtte Hamer dat komt regelen.

Ploumen voelt nu eenmaal vertrouwd.

Die maakte als minister niet voor niets vier jaar als likkende labrador onderdeel uit van Rutte 2, een kabinet dat medeverantwoordelijk is voor het Toeslagenschandaal.

Ons kent ons.

Soort zoekt soort.

Glas, plas, was.

En einde oefening voor jou, met je zes zetels verlies.

Heb je weer alle tijd om de zaag ter hand te nemen. Of om, net als vroeger, bommen te gaan maken in het partijkantoor :-)

Groet,

JanD

PS. Over bommen gesproken: ik vond een fraai afscheidscadeau voor je.