Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sywert van Lienden

15-05-2021 09:31

Beste Sywert,

Betrapt!

Dankzij goed journalistiek werk van de Volkskrant weten we nu dat jij ook maar een ordinaire graaier bent.

Je presenteerde je sinds de start van de coronacrisis als een filantroop die Nederland via zijn stichting Hulptroepen Alliantie aan mondkapjes hielp, maar bleek in werkelijkheid via de BV Relief Goods Alliance gewoon privé je zakken te vullen.

Dit doet pijn, Sywert.

Ik zie mijn collega Bas Paternotte in augustus 2009 nog de redactie van HP/de Tijd oplopen met een kinderwagen. Daaruit stapte een parmantig ventje dat enige landelijke bekendheid genoot als leider van een groot scholierenprotest. Ik zag als hoofdredacteur onmiddellijk potentie in dat knulletje en bood hem een wekelijkse column aan waarin hij de toestand in de wereld beschreef.

Sywert van Lienden.

Voor ons: kiddo.

GezondheidGezondheid

Het stond voor Paternotte en mij vast dat het tijdelijk was en dat je ooit de politiek in zou gaan.

Het verbaasde ons dan ook niks dat je in 2012 via de G500-beweging de verkiezingsprogramma’s van meerdere partijen probeerde te beïnvloeden.

En nog minder dat je in 2020 officieel kleur bekende door lid te worden van de commissie die het verkiezingsprogramma voor het CDA voor de verkiezingen van maart dit jaar zou schrijven. Op schoot bij mede-commissieleden als CDA-senator Ben Knapen, CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en CDA-Europarlementariër Esther de Lange – veel dichter bij macht kom je niet.

Nu blijkt dat al dat netwerken toch een ander doel diende dan het verbeteren van het land.

Het was allemaal maar voorbereiding op: De Klapper.

En die kwam dus vorig jaar.

Toen jij voor 100,8 miljoen euro 40 miljoen Chinese mondkapjes aan de Nederlandse staat leverde.

Niet tegen kostprijs vanuit je stichting Hulptroepen Alliantie, wat iedereen dacht, maar met winst vanuit je BV Relief Goods Alliance. Volgens de kenners met een marge van tussen de 10 en 15 procent.

En zonder dat je daar veel kosten voor hoefde te maken.

Sterker: met behulp van gratis uitzendkrachten, die je uit je netwerk hosselde.

Zeg niet ik, zegt de Volkskrant.

Ik heb niks tegen winst maken met eerlijke handel, Kiddo.

Maar ik háát het als mensen daar niet transparant over zijn. Als ze dóen alsof ze gratis voor een goededoelenorganisatie werken, maar in werkelijkheid via een omweggetje stiekem hun zakken vullen.

En ik vind het nóg erger als ze dan op het moment dat ze betrapt worden zeggen: “Dit is een politieke afrekening vanwege mijn kritische houding tijdens de coronacrisis. Ik vind het buitengewoon onplezierig en nasty.”

Nog in de slachtofferrol kruipen ook.

Bah.

Ik zou zeggen: tel je munten, geniet ervan dat je de belastingbetaler toch maar mooi een poot hebt uitgedraaid en val ons nóóit meer lastig met je mooie praatjes.

Groet,

JanD

PS. Omdat het een gewoonte is: toch maar een cadeautje.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Backme of via mevrouw Dijkgraaf.