Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jan Driessen

16-05-2021 20:15

Jan Driessen bij WNL (Screenshot WNL)
KlussenKlussen

Beste Jan,

Er zijn, merkte ik gisteren, twéé manieren om mij weer lid van #teamsywert te maken.

Ik dacht dat er maar één manier is.

En wel: Sywert van Lienden weerlegt de beschuldigingen van de Volkskrant dat hij zich voordeed als filantroop die Nederland ‘om niet’ aan mondkapjes hielp, maar stiekem toch zijn zakken vulde. Geld verdienen is prima, erover liegen deugt niet.

Dat weerleggen kan hij wat mij betreft alleen overtuigend doen door in een kort geding rectificatie van de Volkskrant te eisen en die zaak te winnen. Ruttiaanse taaltrucjes in een ‘statement’ en verstoppertje spelen achter een ‘geheimhoudingsplicht’ zullen mij niet overtuigen.

Maar er blijkt dus nóg een manier om al mijn ergernis over de vermeende leugenachtigheid van Sywert van Lienden van een manteltje der liefde te voorzien.

Dat is als jíj de aanval op hem opent.

En dat deed je gisteren.

Op de typische Jan Driessen-manier.

Ten eerste was er: de gotspe.

Jouw enige bestaansrecht als publiek figuur is dat je op afroep beschikbaar bent om bij je vriendjes van WNL wangedrag van VVD’ers wit te wassen.

Jij bent nog in staat te melden dat Sophie Hermans (dochter van…, oud-politiek assistent van…) de best denkbare fractievoorzitter van de VVD is en dat Ed Nijpels zijn schnabbel als voorzitter van de Klimaattafels te danken had aan zijn duurzame gedrag in al zijn huizen.

Ten tweede: het ophitsertje.

Jij spoort niet je partijvriendjes van de VVD, maar de fractievoorzitters van PvdA en GroenLinks aan om CDA-minister Hugo de Jonge via Kamervragen over ‘zijn’ deal met Sywert van Lienden het leven zuur te maken. CDA-minister Hugo de Jonge, die al die coronablunders ook maar maakt met volledige instemming en onder verantwoordelijkheid van jóuw billenmaat Mark Rutte.

Heb je Ploumen en Klaver ook meteen een setje vragen ter inspiratie gestuurd? Of dacht je dat ze het zonder de blobvis van de VVD wel af konden?

En ten derde: het lachertje.

Toen Sywert van Lienden jouw urenlange gezuig gisteren zat was, blokkeerde hij je op Twitter. En dat ‘block’ voorzag jij van het commentaar “Alleszeggend”. Waarmee je natuurlijk bedoelt: guilty as hell.

Ik weet nog precies wanneer jij mij blockte, Jan Driessen.

Dat was toen je een ander vriendje van je, voormalig CDA-kroonprins Camiel Eurlings, maar bleef verdedigen nadat hij een deal met het Openbaar Ministerie had gesloten over de mishandeling van zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink.

Zij ging ongeschonden naar een feestje en kwam er met een gebroken elleboog, een hersenschudding en kneuzingen vandaan. Camiel Eurlings wist van niks. Maar om verder gezeik (zoals een strafblad) te voorkomen, betaalde Eurlings na een zitting achter gesloten deuren toch maar een schikkingsbedrag. Wat, volgens zijn woordvoerder Jan Driessen, “absolúút géén schuldbekentenis” was. Sterker: je blééf ontkennen dat je vriendje Eurlings een vrouwenbeuker is.

Vat ik het zo goed samen?

In elk geval wreef ik het er bij jou toen lekker in. Dat het bagatelliseren van vrouwenmishandeling van iemand een slecht mens maakt.

En toen kreeg ik dus dat Twitter-block.

Nu snap ik het.

Ook dat was toen natuurlijk “Alleszeggend”.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje, voor als je weer met Mark, Camiel, Fritsie en de andere boys gaat varen.

Disclaimer: Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ kun je gratis lezen. Wil je doneren (waarvoor mijn dank!), dan kan dat via Backme of via mevrouw Dijkgraaf.