Politiek

Hugo de Jonge is 5,1 miljard euro kwijt

19-05-2021 13:25

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. (Foto: Hugo de Jonge/Ministerie van Volksgezondheid)

Verantwoordingsdag, het moment dat de Algemene Rekenkamer de Rijksoverheid door de mangel haalt. Zo blijkt woensdag dat minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) haar grondwettelijke taken niet kan uitvoeren en dat er bij het ministerie van Buitenlandse Zaken de namen, adressen, bankgegevens en medische informatie van ruim 18.000 personen op straat lagen.

Bij het ministerie van Volksgezondheid onder leiding van Hugo de Jonge (CDA) blijkt het woensdag ook mis.

Terwijl bestrijding van de gevolgen van de coronacrisis de aandacht van ministers en hun medewerkers opeiste, kwamen bij het ministerie ‘structurele zwakheden’ in de bedrijfsvoering bloot te liggen. Het financieel beheer over de extra uitgaven en verplichtingen schoot ernstig tekort. Het gaat om 5,1 miljard euro publiek geld, voor onder meer testmaterialen (bijna 1 miljard euro), beschermingsmiddelen en beademingsapparatuur voor zorginstellingen (ruim 1,2 miljard euro) en de zorgbonus (2 miljard euro).

De problemen waren al in september 2020 bekend, maar De Jonge kwam pas begin 2021 in actie om greep te krijgen op de uitgaven in 2020 en deze in de jaarrekening te kunnen verwerken. De Algemene Rekenkamer:

“Deze inspanning kon niet meer voorkomen dat er in de verantwoording forse fouten en onzekerheden optraden over de rechtmatige besteding van gelden en de betrouwbaarheid van de uitgaven.”

Zo ontbreken bijvoorbeeld ontvangstbewijzen voor rechtstreekse leveringen van goederen als beademingsapparatuur aan zorginstellingen. Evenmin is duidelijk of de aantallen afgenomen coronatesten op facturen die De Jonge betaalde, klopten.