Doneer aan TPO
Inloggen voor TPO Plus
Neem nu direct een abonnement op TPO+!

Richard de Mos – De stad Den Haag gaat eindelijk op wapenjacht

Maar we zijn er nog lang niet

Door: , 9:59, 21 mei 2021
Een machete.

Maar we zijn er nog lang niet

 

Dat het binnenhalen van politieke speerpunten vaak gepaard gaan met een lange adem en soms zelfs ernstige incidenten nodig hebben om opvolging te krijgen, blijkt uit het feit dat burgemeester Jan van Zanen eindelijk in actie komt tegen het toenemende wapenbezit onder Haagse jongeren.

Begin deze maand werd pijnlijk duidelijk dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Op 6 mei kwam aan de Rijswijkseweg een 17-jarige jongen, vermoedelijk naar aanleiding van drillrap, om het leven. Eerder op die dag werden bij een ander incident twee meisjes van 13 en 14 jaar (!) opgepakt bij de Leyweg vanwege wapenbezit.

In februari 2020, kort na een voor een 20-jarige jongen fatale steekpartij, maande ik het Haagse stadsbestuur, niet voor het eerst, tot actie om het wapenbezit onder jongeren terug te dringen. Op 20 februari 2020 werd een door mij ingediend voorstel ‘Maak ouders weer verantwoordelijk’ aangenomen. Met dit plan zou de gemeente een voorbeeld nemen aan Rotterdam, die ouders van messendragende minderjarigen een boete van 2.500 euro oplegt als die voor een tweede keer worden betrapt. Maar, op 19 januari 2021 schreef het college aan de raad:

“De gemeente Rotterdam heeft een interessant initiatief genomen door wapenbezit bij minderjarigen ook via het bestuursrecht te handhaven. Dit is niet onomstreden. Er lopen juridische procedures. Daarom kiezen we er nu niet voor om bestuurlijke boetes te implementeren.”

Het college wil de procedures afwachten voordat zij eventueel verder gaat met het kijken naar boetes voor ouders. Ook bij de aanpak van drillrap, een vorm van muziek waarin wordt opgeroepen tot geweld, bleef het stadsbestuur lang wegkijken. Zelfs na de uit drillrap voortkomende dodelijke steekpartij op de pier van Scheveningen.

Tot donderdag. De Haagse driehoek van politie, justitie en de burgemeester, liet in De Telegraaf een noodkreet horen over de toename van wapenbezit en het aantal steekincidenten onder jongeren.

“Het is onacceptabel voor de samenleving als jongeren met messen op zak lopen”, zei de Haagse burgemeester Jan van Zanen, die niet alleen pleit voor stevigere wetgeving, maar ook winkelketens die messen verkopen oproept om niet te verkopen aan jongeren. Ook pleit hij ervoor dat gewelddadige (drillrap)video’s met strafbare uitingen online worden verwijderd. Ook moet, als uiterste middel, preventief fouilleren niet geschuwd worden.

Mooie eerste stappen, zeker ook nu tegelijkertijd de aangenomen Hart voor Den Haag motie om wapeninleveracties te organiseren wordt uitgevoerd. Maar we zijn er nog lang niet.

Ik pleit er nogmaals voor om ouders verantwoordelijk te maken voor het gedrag van hun minderjarige kinderen. Daarnaast moet er een voorlichtingscampagne op scholen komen om jongeren duidelijk te maken dat het dragen van een wapen niet stoer is, maar levensgevaarlijk. Ook wil Hart voor Den Haag dat het stadsbestuur opnieuw kijkt naar ons voorstel om Schoolcops in te voeren, politieteams die scholen onaangekondigd controleren op wapen- en drugsbezit.

Tot slot willen we dat Van Zanen werk maakt van zijn toezegging om te komen tot een zwarte lijst voor drillrappers. Daarbij moeten lui die via sociale media in video’s met grote messen zwaaien en oproepen tot geweld strafrechtelijk worden vervolgd. Immers, het oproepen tot geweld is een strafbaar delict. Daarbij moeten ook de sociale mediagiganten worden aangespoord tot actie. Als ze Zwarte Piet kunnen verwijderen, moet dat toch zeker lukken met geweldsverheerlijkende gevaarlijke volidioten?

 
 

 

Steun ThePostOnline

Als je de artikelen van TPO waardeert kun je helpen onze site mogelijk te blijven maken. Doe een donatie en help onafhankelijke online journalistiek in stand te houden.
Heb je vragen over je de betaling van je donatie? Mail naar [email protected]. Kijk hier voor meer informatie.
 

Aanbevolen video

Advertentie

 
  True managed webspace
 
 
Linktips: Blackjack online spelen | Online Casino | Juridisch Advies Arbeidsrecht