Chris Aalberts – Thierry Baudet gaat een sekte beginnen en het is nog bloedserieus ook 

25-05-2021 13:17

Ralf Dekker en Thierry Baudet.

Tijd voor een nieuwe video van Forum voor Democratie. Thierry Baudet zit achter een bureau en meldt dat Forum al twee maanden geen video’s heeft gemaakt. Waarmee Forum zo druk was blijft vaag. Thierry meldt dat drie Kamerleden zijn afgesplitst, net voordat de eerste fractievergadering zou plaatsvinden. De kersverse FvD-fractie heeft dus de eerste twee maanden na de verkiezingen niet één keer vergaderd. Het toont aan hoe weinig prioriteit het politieke handwerk voor Forum heeft. Voor Thierry gaat het om hele andere dingen en daar krijgen we in deze video een goed beeld van.

‘De Brabantse coalitie hield niet één windmolen tegen’

Thierry kreeg deze twee weken wat teleurstellingen te verwerken. Na de afsplitsing van Van Haga, Smolders en Ephraïm vertrok Arjan de Kok, de fractievoorzitter in Gelderland en een jarenlange trouwe steunpilaar. Ook is de Brabantse coalitie met Forum ten einde omdat de VVD er de stekker uit trok. Een Fries Statenlid gaf bovendien afgelopen week haar lidmaatschap op, al blijft ze wel in de FvD-fractie. Logisch dat Thierry in deze barre tijden een trouwe vazal heeft uitgenodigd. Het is Ralph Dekker, Statenlid in Noord-Holland en bestuurder van het Renaissance Instituut.

Het gaat vandaag over de doelen van FvD, meldt Thierry. Waar gaat Forum zich de komende tijd op richten en wanneer is de partij een succes? Hij valt al meteen in herhaling: alle andere partijen zijn voor zaken als de EU en het klimaat en FvD is tegen die ‘transitiepolitiek’. Daar valt niet over te marchanderen. Zo legitimeert Thierry meteen de coalitiebreuk in Brabant: het ging daar slechts om het tegenhouden van wat windmolens. Het gaat Forum echter niet om dat soort compromissen, maar om fundamentele verandering. Een pertinente leugen: de Brabantse coalitie hield niet één windmolen tegen.

Dekker werkt de theorie uit: het gaat niet om het aantal zetels van FvD maar om ideologische invloed. Volgens hem moet FvD zijn als GroenLinks: een partij die niet meebestuurt, maar waarvan het programma toch telkens wordt uitgevoerd. Ook dat is een leugen, maar in de echoput van Forum valt dat niemand op. GroenLinks vindt immers het klimaatbeleid onvoldoende, de grenzen te dicht, Nederland te racistisch, de EU te krachteloos en ga zo maar door. Deze FvD-riedel moet passen bij het idee dat de VVD eigenlijk een variant van GroenLinks is, een stelling die zo bizar is dat elk normaal denkend mens wegvlucht.

‘Thierry denkt dat FvD ‘een sociaal-economisch vlechtwerk’ moet zijn met zaken als een woningbouwvereniging en scholen’

Thierry denkt dat dit punt nog niet erg overkomt. Als dat waar is, zou hij de hand in eigen boezem kunnen steken. Hoe komt het dat iets wat hij nu al honderden keren heeft uitgelegd niet overkomt? Thierry begint aangenomen Kamermoties te relativeren en Dekker echo’t dat zijn eigen werk in de Provinciale Staten geen zin heeft. Wederom een veeg teken dat politiek handwerk voor Forum op de tweede plaats komt. Het gaat er volgens Dekker om dat FvD een platform heeft, in de media komt, gelijkgestemden kan vinden en zo de publieke opinie beïnvloedt. Dan komen de andere partijen vanzelf de kant van Forum op.

Thierry denkt dat FvD ‘een sociaal-economisch vlechtwerk’ moet zijn met zaken als een woningbouwvereniging en scholen, zodat mensen ‘binnen een kring van FvD’ers’ kunnen leven. Er is namelijk veel externe druk op FvD’ers. Daarom zijn er afsplitsingen, krijgen FvD’ers geen contract of worden ontslagen. Thierry noemt het personeelsbeleid van de Universiteit Leiden. Daar wilden ze hem inderdaad niet hebben. De mensen van Forum kunnen zich daarom beter afzonderen, zodat ze kunnen leven hoe ze zelf willen, weet Thierry. Die wereld is niet woke, kent geen moderne architectuur en ook geen LHBTI-cultuur.

Het is moeilijk deze wereld los te zien van het totale gebrek aan resultaten van Forum. Thierry verhaalt over de FvD-app. Deze moet gekoppeld worden aan een online omgeving met een vacaturebank, een marktplaats en restaurants. Op die manier kunnen FvD’ers hun hele economische leven via de app regelen. Dekker denkt dat ook een datingservice een goed idee is. Dekker noemt dit alles ‘een brede gezond verstand richting’. Thierry suggereert dat weglopers bij Forum ‘winst’ hebben behaald en vindt dat je juist je hele sociaaleconomische netwerk kwijt moet raken als je je van FvD afwendt.

‘Hier schetst Thierry zijn sekte in wording’

Thierry praat over ‘Forumland’ met een ‘Forum-coin’. Dekker denkt dat Forumland een heel scala moet bieden van alles wat mensen nodig hebben en Thierry suggereert dat dit miljoenen mensen kan aanspreken. Hij verzint er wat niet-bestaande cijfers bij. Er moet ook een medianetwerk komen, liefst inclusief een weekblad, krant en televisie. Het Reformatorisch Dagblad zou – kennelijk binnenkort onderdeel uitmakend van dit netwerk – weleens een enorm succes kunnen worden en veel meer mensen kunnen bereiken dan nu. Dan gaat de Telegraaf dat weer nadoen.

Na deze historische uitzending is er geen ontkomen meer aan: een dwingende filosofie, verplichte adoratie van de leider, een neiging zich af te zonderen van de rest van de samenleving, het indoctrineren van sympathisanten én het opwerpen van drempels om weg te gaan: hier schetst Thierry zijn sekte in wording. Mocht u nog niet wakker zijn: in de reacties op YouTube wordt Thierry niet uitgelachen.