Politiek

Vermoedelijk functie elders voor Gouden Koets op Prinsjesdag

26-05-2021 16:56

De Gouden Koets. (Screenshot Omroep GLD)

Met update – Het Paleis deelt woensdag mede:

“Zijne Majesteit de Koning opent donderdag 17 juni de tentoonstelling ‘De Gouden Koets’ in het Amsterdam Museum. Na een restauratie van ruim 5 jaar zal de Gouden Koets van vrijdag 18 juni tot zondag 27 februari 2022 te bezichtigen zijn voor publiek.”

Supermooi natuurlijk, maar tussen 18 juni en 27 februari 2022 zit natuurlijk Prinsjesdag. En na vijf jaar willen we het rijtuig wel weer eens zien rijden, aan boord de moedige vorst en lieve vorstin. Vanwege de coronacrisis werd de Troonrede vorig jaar uitgesproken in de Grote Kerk in Den Haag, koning Willem-Alexander en koningin Maxima verplaatsten zich middels limousine. De bedoeling was dat het koninklijk vervoersmiddel na restauratie weer in gebruik zou worden genomen, minister-president Mark Rutte suggereerde echter vorig jaar al dat die mogelijkheid er niet in zit.

TPO heeft het Paleis om een reactie gevraagd, wanneer we meer weten, weet u het.

Update 17.33 – Reactie van de RVD: Het is aan de Koning om zijn vervoermiddel met Prinsjesdag te kiezen

Bericht van het Paleis:

“Dank voor uw email. De Gouden Koets is inderdaad van 18 juni tot en met 27 februari te zien in het Amsterdam Museum, ook tijdens Prinsjesdag 2021.

Het is aan de Koning om zijn vervoermiddel met Prinsjesdag te kiezen. In verband met de corona-pandemie was dat in 2020 de auto. In de jaren 2016 – 2019 is de Glazen Koets ingezet in verband met de restauratie van de Gouden Koets.”

Cancel culture – Het heeft er alle schijn van dat het einde oefening is voor de Gouden Koets