Richard de Mos – Wie verzint 22.00 uur als sluitingstijd horeca met het EK op komst?

27-05-2021 17:32

Voetbal (Pixabay)

De kans is groot dat vanaf 5 juni musea, cafés en restaurants binnen weer open kunnen. Vrijdag presenteren premier Rutte en minister De Jonge een nieuw pakket versoepelingen. Op het eerste gezicht zijn dit weer stappen in de goede richting naar een post-corona-tijdperk, maar welke pennenlikker heeft hierbij bedacht dat de kroegen om 22.00 uur moeten sluiten, terwijl de meeste wedstrijden voor het EK-voetbal om 21.00 uur beginnen? Als je publiek in de rust naar huis wil sturen, heb je weinig begrepen van voetbal, de horeca én van handhaving.

De Nederlandse horeca was de afgelopen weken al druk bezig met het bedenken van ‘corona proof‘-plannen voor het aankomende EK Voetbal. Veel ondernemers hoopten namelijk een extra zakcentje te verdienen tijdens dit voetbalfestijn, zeker na maanden van gedwongen sluiting. Het uitgelekte voorstel dat horeca vanaf 5 juni binnen weer open mag, maar om 22.00 uur de deuren moet sluiten, gooit roet in het eten bij de Oranjeplannen van de kroegbazen. Zij kunnen fluiten naar de felbegeerde EK-omzet, omdat veel wedstrijden in de poulefase, waaronder twee wedstrijden van het Nederlands Elftal, om 21.00 beginnen. Vanaf de halve finale wordt er alleen nog maar om 21.00 afgetrapt, terwijl de horeca om 22.00 uur moet sluiten. Degene die 22.00 als sluitingstijd heeft verzonnen, heeft niets op met voetbal, horeca én handhaving. Dit is vragen om problemen.

De horecasector heeft zich, volkomen terecht, ook groen en geel geërgerd aan demissionair minister Ferdinand Grapperhaus. De CDA-bewindsman, zelf toch niet vies van een feestje, riep Nederland op om de eerste wedstrijden van het EK Voetbal thuis te gaan kijken.

Voor horecaondernemers was deze oproep een nieuwe klap in het gezicht. Sommigen hadden al sneltesten in huis gehaald of andere aanpassingen verricht om toch te kunnen profiteren van het EK. Door onnavolgbaar kabinetsbeleid en de idiote oproep van Grapperhaus lijkt een Oranjefeestje in de kroeg nu niet door te gaan. Koninklijke Horeca Nederland liet aan RTL Nieuws al weten de oproep van Grapperhaus absoluut niet te kunnen waarderen.

Nu de landelijke overheid bij de versoepelingen van de coronamaategelen weer zo slecht meedenkt met de zwaar getroffen horecasector, is een oproep op het gezonde verstand van de burgemeesters in het land meer dan op zijn plaats. Zeker ook omdat afgelopen zaterdag 25 burgemeesters zich uitgesproken hebben voor snellere versoepeling van de coronaregels . Daarom hierbij een klemmend beroep op de burgemeesters van ons land om er bij het kabinet op aan te dringen de horeca tijdens het EK toestemming te geven om tenminste tot middernacht open te mogen zijn. Als dat niet lukt, rekenen we bij de burgervaders – en moeders op EK-coulance inzake de handhaving.