Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Sywert van Lienden

29-05-2021 10:01

Sywert van Lienden bij OP1.
GezondheidGezondheid

Beste Sywert,

Time flies.

Vandaag is het alweer twee weken geleden dat ik schreef:

Ik  heb niks tegen winst maken met eerlijke handel, Kiddo.

Maar ik háát het als mensen daar niet transparant over zijn. Als ze dóen alsof ze gratis voor een goede-doelenorganisatie werken, maar in werkelijkheid via een omweggetje stiekem hun zakken vullen. 

En ik vind het nóg erger als ze dan op het moment dat ze betrapt worden zeggen: “Dit is een politieke afrekening vanwege mijn kritische houding tijdens de coronacrisis. Ik vind het buitengewoon onplezierig en nasty.” 

Nog in de slachtofferrol kruipen ook.

Bah. 

Ik zou zeggen: tel je munten, geniet ervan dat je de belastingbetaler toch maar mooi een poot hebt uitgedraaid en val ons nóóit meer lastig met je mooie praatjes.”

Sindsdien… val je mensen lastig met je mooie praatjes.

 

Iedereen die twee weken geleden nog hoopte dat het allemaal maar een misverstand was en jij de enig overgebleven filantroop tussen de aasgieren blijkt te zijn, trekt langzamerhand ook de handen van je af.

Zelfs prins Constantijn, die op 16 mei nog schreef dat hij je met enkele grote bedrijven had “geholpen” waar hij kon omdat “ik heb gezien hoe hard ze werkten”, is inmiddels stilgevallen.

Dat komt omdat ze, met vertraging, inmiddels door hebben dat je toch niet die onbaatzuchtige christenjongen bent die je leek, maar een gladde glibber die met een vlotte babbel en twee trouwe hondenogen zijn positie als mediapersoonlijkheid en aanstormend CDA-prominent misbruikte om aan tafel te komen bij ministers en op het laatste moment een BV tussen zijn goede-doelenclub en de inkooporganisatie van de overheid te schuiven.

De afgelopen twee weken werd duidelijk dat jij de hamvraag “Heb je er nou aan verdiend terwijl je zei dat je het allemaal ‘om niet’ deed of niet?” niet met een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ gaat beantwoorden.

In plaats daarvan kom je met beroerd geschreven verklaringen over een door het ministerie opgelegde geheimhoudingsplicht, die door het ministerie bijna direct wordt tegengesproken. En voegen jullie alsnog een zinnetje aan de website van jullie goede-doelenclub toe over het bestaan van die BV waarmee jullie je zakken hebben gevuld. Alsof dat je leugen over het “om niet” witwast.

Gisteren hadden Yves Gijrath en Erik de Vlieger op De Kapiteinenlijn een uitzending van hun podcast The Gygs die grotendeels aan jou gewijd was. Over weggelopen medewerkers, over mogelijke valsheid in geschrifte, over HongKong-constructies, over misschien zelfs wel 60 miljoen (!) winst en met het grappige nieuws dat het gestort ‘kapitaal’ voor jullie zakkenvul-BV welgeteld 3 euro bedroeg, 1 euro de neus.

Dat nieuws is grappig, omdat jij inmiddels het “om niet” in je ‘storytelling’ aan het omkatten bent naar “een risico-opslag toegepast”. Ofwel: omdat jullie een groot financieel risico zouden lopen met het bestellen van 40 miljoen mondkapjes, konden jullie ze niet tegen kostprijs leveren.

Nu blijkt welk risico je liep.

Eén euro.

De neus.

Toegegeven: pér BV. Want je schijnt er inmiddels meerdere te hebben, deels met je makkers, deels in je eentje.

Vandaag haalt de Volkskrant weer een deksel van de beerput.

Je blijkt je partijgenoot en medelid van de CDA-verkiezingsprogrammacommissie Pieter Omtzigt te hebben misbruikt om na die 40 miljoen mondkapjes nóg eens 80 miljoen van die dingen te slijten aan de overheid. Nu niet via de onderknuppel van Medische Zorg (Van Rijn of Van Ark), maar via de minister-president zelf.

Omtzigt was blijkbaar bereid om die vijftien kantjes van jou met de aanhef “Geachte minister-president, beste Mark” tijdens een gesprek op 28 april 2020 met Rutte onder diens aandacht te brengen.

Daar kun je wat van vinden en daar vind ik ook wat van.

Maar bottom-line gaat het hierom:

– je wilde na die voor je BV lucratieve deal met die eerste 40 miljoen mondkapjes blijkbaar nóg eens je zakken vullen met het dubbele aantal;

– je volhardde (ook tegenover Omtzigt en Rutte) in de “om niet”-leugen of althans: je hield die suggestie levend;

– je misbruikte je CDA-contact Pieter Omtzigt in een poging Chefsache te maken van de mondkapjesdeal van jou en je vriendjes.

Ja, ik weet dat je niet de enige bent die de coronacrisis heeft misbruikt voor eigen gewin.

En ik vind dat Hugo de Jonge pek en veren verdient voor zijn totale wanbeleid gedurende deze crisis.

Dus het is best zielig dat de schijnwerpers nu al een tijdje op jou gericht zijn.

Maar zie het zo, Kiddo: je bent 30, je hoeft nooit meer te werken en je geld zal een magneet blijken voor ‘vrienden’.

En de mensen in de zorg, die zich dag en nacht voor normale loontjes uit de naad werken voor de zieken en zwakken dan?

Ach, als je je baard laat staan en je haar een beetje minder saai laat knippen, zullen ze je op straat niet herkennen, joh.

Groet,

JanD

PS. Cadeautje. Voor later.